Reflux

Před rokem mi byl při endoskopii diagnostikován reflux, refluxní ezofagitida II.st. Bral jsem 2 měs. Omeprazol a pak jsem měl cca rok pokoj. Nyní se mi potíže vrátily zase (žáha, chronický kašel, zahleněný krk..., takovéto potíže se mi objevili v průběhu posledních let několikrát) a s tím souvisí můj dotaz. Pokud se mi reflux bude opakovaně vracet, tj. bude docházet k dalšímu dráždění sliznice, můžou mi hrozit vředy, a i horší věci. Dá se toto nebezpečí účinně eliminovat? Podotýkám, že léčba před rokem evidentně nezabrala? Děkuji vám. Tomáš

Odpověď odborníka:

Tomáši, obtíže s refluxem se mohou vracet, mohou to být chronické stavy, které se po nějaké zátěži (stres, změny stravy, režimu) mohou objevit. Doporučuji znovu nasadit léky, někdy je pacienti užívají dlouhodobě, protože sami poznají rozdíl po jejich vysazení. V případě, že se problémy nedaří zvládnotu léky, existuje i chirurgické řešení refluxu, které by mělo být dlouhodobé /jedná se o tzv. fundoplikaci/. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: