Režim po spontánním pneumotoraxu

Dobrý den, právě mě propustili z nemocnice po léčbě spontánního totálního pneumotoraxu levé plíce, který byl řešen hrudním drenem. Podle kontrolního rentgenu je již vše v pořádku, ovšem v nemocnici mi nedali žádné informace k následujícímu režimu. Zda mám tedy dodržovat klidový režim, jak těžké věci mohu či nemohu nosit, zda se mám případně objednat na rehabilitace. Za jak dlouho po spontánním pneumotoraxu budu moct najet na obvyklý životní styl, který zahrnuje také hodně sportu. A aby toho nebylo málo, začínám právě 33. týden těhotenství, takže by mě také zajímalo, jaké asi je riziko recidivy při porodu. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, spontánní pneumotorax není žádná legrace, zvláště byl-li úplný a léčený drenáží.To, že není na rtg patrný neznamená, že se v hrudníku už vše zahojilo a vrátilo k normálu. Po spontánním pneumotoraxu by se měl zachovávat šetřící režim ještě několik týdnů, protože riziko recidivy je největší v prvních 3-4 měsících a není zanedbatelné. Co se týká rizika pneumotoraxu při porodu, měla byste se poradit s vaším ošetřujícím lékařem, který zná dobře váš stav i průběh nemoci.

MUDr. Milan Štěpáník
MUDr. Milan Štěpáník

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: plicní ordinace SOPLITOO s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: