Řitní fisura

Dobrý den, Od července roku 2010, kdy jsem měl poprvé krev ve stolici a objevila se mi po zácpě řitní trhlina, jsem se nejprve léčil doma různými mastmi a od roku 2013 chodím do proktorologické ambulance. Na kolonoskopii jsem byl na jaře 2013 – výsledek problém je řitní fisura, střeva jsou v pořádku. Od jara roku 2013 do prosince 2015 jsem na doporučení lékaře postupně vystřídal různé masti: Dobexil-H gel, pak Preparation H gel, pak Factu-mast i Factu-čípky, dále Dubová kůra – koupel, pak Dubová kůra – gel, domácí sádlo, nakonec i Hemagel. Na zastavení krvácení jsem pobíral i Angiflex, pak Diovarix, nakonec Detralex. Výsledek žádný, spíše se to zhoršovalo – krev (někdy málo, někdy více) již byla otiskově téměř v každé stolici. A při stolici a ještě hodinu po ní jsem o konečníku „věděl“, že něco není v pořádku a tak jsem v prosinci 2015 podstoupil operaci „excize řitní fisury“. Dnes jsem bohužel již 2,5 měsíce po operaci a problémy jsou bohužel větší než před operací – o konečníku vím téměř celý den, krev je stále otiskově v téměř každé stolici. A to jsem od nového roku letos velmi upravil jídelníček – hodně vlákniny – vysadil jsem rohlíky, jím celozrnné pečivo, hodně ovoce, i sušeného jako švestky, meruňky, totéž v kompotech. Stolici mám cca od poloviny ledna opravdu měkkou, dříve jsem s tím míval problémy. Od operace se nejméně 2x denně sprchuji, i po stolici, místo toal. papíru používám poslední měsíc vlhčené ubrousky (předtím pouze sprcha konečníku). Po operaci jsem si konečník 4 týdny každý den večer koupal v čerstvé dubové kůře. Dále jsem měl od operace znovu 2x Diovarix, 2x Detralex. Konečník si mažu 2x denně Hemagelem, měl jsem i 6 krabiček Spofax čípků (po 5 ks). Dnes bohužel musím říct, že 2,5 měsíce po operaci a po spoustě prášků, čípků a mastí je stav konečníku pořád horší než před operací, přestože se o něj po operaci starám jako o malé dítě. Můžete prosím poradit, jak se tohoto problému zbavit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, možná by pomohlo se na potíže méně soustředit. Dieta je určitě v pořádku, nezapomínejte na tekutiny, ať má vláknina z čeho nabobtnat. konečník po stolici sprchujete, což je taky dobře, Nejlíp se nám osvědčila pěna Proktis m, stojí sice 300, ale vydrží dlouho. Dál Detralex, v tom byste měl pokračovat, ale čípky bych už vysadil. Kombinací těchto zásad by se měl stav upravit, zdravím,kroupa

MUDr. Ondřej Kroupa
MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: