Řitní píštěl

Dobry den. Jiz asi pet let mam 3cm od ritniho otvoru usti pistele.Nejake velke trable jsem s tim nikdy nemel. Toto jaro jsem se ovsem radeji nechal vysetrit. Byl jsem na fistulografii a koloskopii. Fistulografie neodhalila komunikaci s zadnym organem. Pry tam mam dutinu 2x3cm a s tou je pistel spojena. Crohn byl koloskopii vyloucen. Z usti pistele vyteka trosicka hnisu, proto dodrzuji zvysenou hygienu. Jinak problemy nemam. V podstate jsem si na to zvykl a neprekazi mi to. Je operace nutna? Existuje jina moznost lecby? Jake riziko podstupuji, pokud bych na operaci nesel? Dekuju za odpoved.

Odpověď odborníka:

Řitní krajina je delikátní místo a potíže pacienta vždy velmi obtěžují. Je zde bez operačního řešení vždy možnost vzniku hnisavého ložiska, abscesu, krajina je infekcí samozřejmě velmi ohrožena. Fistulografie by měla ujasnit zda je prostor spojen s dutinou konečníku nebo ne. Operativní úprava stavu je na místě. Zatímně vaše opatření jak uvádíte. Chirurgické řešení bych dlouhodobě neodkládal.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: