Rizika podváhy

Je mi dvacet let a vážím 44.8 kg na 168cm (15.9 BMI). Je to samozřejmě velmi málo. Byla jsem u lékaře na různých vyšetřeních - štítná žláza, krevní obraz, glykémie a vše je v pořádku. Lékař viděl i můj jídelníček (jsou v něm i věci jako Nutridrinky, vitaminy), i jiní odborníci, všichni tvrdí, že takový jídelníček je naprosto dostačující a že bych na něm určitě měla přibrat. Bohužel stále hubnu, lékař zkoušel dokonce i Vermox proti parazitům, ale nic se nezlepšilo. Protože jsem hodně ve stresu a máme v rodině psychická onemocnění, bylo toto označeno jako důvod. S tím se samozřejmě snažím něco dělat, navštěvuji psycholožku. Ale váha jde pořád dolů a já mám o sebe strach. Jaká jsou rizika podváhy (kromě vynechání menstruace, což se mi nestalo a PPP, které prokazatelně nemám) a možné komplikace? Kolik ještě "můžu" zhubnout, aniž by to začalo být životu nebezpečné? Myslím si taky, že bych mohla přibrat vhodným silovým cvičením - je ale při takové podváze vůbec bezpečné cvičit (jinak se ale necítím slabá, naopak plná energie)? Moc Vám děkuji za zodpovězení, obvzvlášť té části o možných rizicích.

Odpověď odborníka:

Pokud jste byla adekvátně po interní (gastroenterologické, endokrinologické...) stránce vyšetřena a nebyla zjištěna žádná onemocnění vedoucí k podvýživě a nebyla zjištěna aktuální podvýživa, domnívám se, že klidně můžete normálně cvičit a pohybovat se. Nízká hmotnost sama o sobě (i když Vámi udávané hodnoty jsou samozřejmě již velmi netypické) nemusí znamenat nějaké riziko, pokud tělo jinak funguje (pravidelné menses, trávení, svalová síla, kostní hmota...). Ovšem pro celkové posouzení Vašeho stavu a přesnější informaci o rizicích v dotazu bohužel chybí podstatné údaje - jednak co si o možném psychogenním původu stavu myslí Váš ošetřující psycholog/psychiatr a hlavně info o vývoji stavu - neuvádíte, zda Vaše hmotnost byla někdy normální, nebo zda byla vždy nízká, jak rychle hubnete, za jakých okolností pokles váhy nastal atd. Doporučuji tedy se s dotazem obrátit především na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vás zná a zná i výsledky dosud provedených vyšetření, může se tedy k věci vyjádřit přesněji.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: