Roupy

Dostala jsem lék Vermox na roupy. Vzala jsem si tabletku jeden den jak se píše v příbalovém letáku, ale svědění se další den i tak opakovalo. Vzala jsem si tedy další tabletku večer a předpokládala jsem, že už to roupy zahubí. Den poté jsem šla na WC a předpokládala jsem, že najdu mrtvé červíky. Bohužel byly živý. Co mám tedy dělat? Mám si vzít další tabletku? Nebo lék Vermox funguje tak, že je vypuzuje ale nezabíjí? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Některá střevní onemocnění vyvolaná červy (lat. Helminthes) tedy helmintózy vyžadují jiné schéma léčby přípravky s účinnou látkou mebendazol (Vermox) než prostá enterobióza (onem. roupy) Nebylo-li tedy prvotně provedeno parazitologické vyšetření stolice resp. tzv. perianální otisk s průkazem původce červového onemocnění bylo by vhodné kontaktovat lékaře který léčbu nasadil k úpravě dávkování léků. Vzhledem k mechanismu účinku mebendazolu na střevní parazity bych vylučování živých forem nevyloučil a neviděl ani jako jasný důkaz neúčinnosti zvoleného léku.
S pozdravem
Karel Bláha - praktický lékař

MUDr. Karel Bláha
MUDr. Karel Bláha

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 7

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: