Rozedma plic

Vážená paní doktorko, mému příteli je pouze 23 let a tento týden mu byla diagnostikována rozedma plic, prodělal již jeden pneumotorax a měsíc na to ho potkal úplný kolaps plíce s následnou operací. Byl to silný kuřák, naštěstí však okamžitě po pneumotoraxu přestal, vyhýbá se zakouřenému prostředí, rekreačně sportuje. Může mu tato nemoc zkrátit život? Nebo se nemoc projevuje "pouze" tím, že buly mohou prasknout a pacient bude operován?Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Lucko, děkuji Vám za dotaz. Pravdou je, že rozedma není neškodné onemocnění, je to nemoc chronická. Existuje několik typů emfyzému /rozedmy/- podle toho, která část dýchacích cest je postižena. 1.typ- s postižením centrálního úseku respirační průdušinky /plicní sklípky- na konci průdušinek- jsou nepostiženy /, vyskytuje se u kuřáků, často bývá spojený s chronickým zánětem průdušek, 2.typ- s postižením jak průdušinek tak sklípků, vyskytuje se u pacientů s vrozeným nedostatkem enzymu alfa-1-antitrypsin /tento deficit lze vyšetřit - v ČR se vyšetřuje pouze v Praze/, 3.typ- distální acinární emfyzém /s postižením převážně plicních sklípků- může zasahovat až pod poplicnici jako bula-jejím prasknutím vzniká právě spontánní pneumotorax /jako měl Váš přítel/., 4. typ- nepravidelný /s nepravidelným postižením plic/. Při tomto onemocnění má pacient postupně se zhoršující dušnost /pocit nedostatku vzduchu/, hrozí přetížení pravého srdce, atd. Předpokládám, že vzhledem k věku bylo Vašemu příteli provedeno genetické vyšetření - na deficit alfa-1-antitrypsinu, podle výsledku by mohl být zvolen adekvátní léčebný postup. Moc Vám držím palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: