Rozmazane videni

Dobry den, uz nejakou dobu mam problemy se zrakem. Driv jsem videla uplne v pohode a posledni rok se to zhorsuje. U ocniho jsem byla a mam pul dioptrie coz neni nic dramatickeho ale co je 3-5 metru odeme uz vidim rozmazane. Neprectu titulky v kine ani cislo na tramvaji. Vetsinou mzouram abych alespon trosku zaostrila. Muj tatka ma to samy a asi je to dedicne. Ma bryle bez dioptrii jen nejak upravena skla a pres ne vidim skvele. Nevite cim to muze byt a jestli to muzu resit jinak nez brylema?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez znalosti stavu Vás a otce rozhodně nemohu říci, že je stav dědičný. Nicméně dědičnost je prokázána i u dioptrických vad a půl dioptrie není v dnešní době málo. Vzhledem ke stále se zvyšujícím nárokům na zrak je běžné, že půl dioptrie je již nutné řešit. Doporučil bych Vám domluvit se na vyzkoušení brýlí ve zkušební obrubě a jít se v tom projít. Velmi rychle poznáte, zda se dostavil pozitivní efekt. Případně se můžete domluvit na aplikaci kontaktních čoček, kde máte měsíc na vyzkoušení kvality vidění. Zřejmě se jedná o krátkozrakost a tu lze efektivně odstranit. i operačně Ale podmínkou je, aby brýle lepšily vidění.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: