Rýma

Dobrý den,prosím o radu,můj 4lety syn ma již asi dva roky stále rýmu. Buď vodnatou nebo s hustými hleny a ruzne silnou. Vždy ma par tydnu přestávku a začne to znovu. Často bojujeme i s bolestmi v uších,vždy se nám to podaří ruznymi leky nějak zastavit,ze nemusime na pichani (také uz jsme byli).Nevíme už co s nim. Porad jen smrkame a smrkame.Navrhla by jste nám prosím nejaký další postup? V krvi u dětské lékařky nejaké výrazne alergické projevy nenašli,na alergologii jsme jen s rýmou nebyli (tam chodím s druhým synem,který ma jiné příznaky)ale také jsme zkoušeli pro jistotu asi mesic podávat Aerius,bez jakéhokoliv zlepšení. Mořská voda ve spreji pomáhá pouze k lepšímu vysmrkani a Olynth nebo Nasivin mu přeci nemůžu podávat stále (strikam ho vetsinou jen obcas na noc,aby sliznice splaskly a lepe se vyspal nebo při opravdu huste ryme).Obcas dáváme homeo.Coryzalia,občas prevenci na zvýšení imunity. Ale jinak nevím co dal. Moc děkuji za odpověd. Marie

Odpověď odborníka:

dobry den nejsem pediatr a specialista v dětské medicíně. Budu se snažit aspoň trochu poradit. U dětí do 6 let, hlavně u kluků, je rýma provázená zanětem středouší, který vzniká v důsledku hromadění hlenu a odstupem Eustachovy trubice. Zde je velice nutná prevence, jakmile vidíte, že opět rýma začíná, je vhodné proplachovat nos aspon 5x denne kapkamni Framykoin, což je lokální antibiotikum, velice účinné. Zároveň přimět syna, aby se snažil co nejvic vysmrkat hlen y, aby se nehromadily v dutině nosní a nevystupovaly do Eustachovy trubice. Další možná prevence je podávání tzv.imunomodulační léčby - zde bych doporučila pouze jeden přípravekj a to Broncho-vaxom pro děti - je možného podávat dětem od 3 let života. Dávkování 1x1 ob den do vybrání, nikoliv jak uvádí návod k použití.( Podle návodu dochází v době přestávky k recidivě infekce). Doporučila bych se vyhnout kapkam typu Nasivin, Olynth nebo vyplachy kupovanou mořskou vodou. A ještě přeju trpělivost, protože rýma do dětského věku patří. Newvím, jestli synovi už byla vybrána nosní mandle?? To bych vzhledem k potížím, hlavně zánětúm středousš velice doporučovala. Držím Vám palce S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: