Rýma, ekzém pod nosem a ve vnějších koutcích oka

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi třicet a jsem na mateřské dovolené, nejsem alergik, nikdy jsem netrpěla na ekzémy ani rýmy. Na počátku mého problému bylo silné nachlazení na začátku tohoto roku, jelikož rýma přetrvávala, navštívila jsem URL, kde mi pan doktor zjistil silně prosáklé sliznice v nose, předepsal nosní sprej avamys a vincentku, poté jsem absolvovala kožní testy na alergologii, kt.byly negativní. Rýma v různé intenzitě přetrvává do současnosti, ale co mě začalo moc trápit je ekzém pod nosem, který se mi objevil asi v září - jedná se o růžová ložiska pod nosními dírkami, které se někdy loupu a svědí a v oblasti mezi nosními dírkami a rtem, sem tam se objeví vřídky, někdy s bílou čepičkou, silně to svědí zejména v teple, poté se mi růžový flek objevil pod okem, dr. na kožní mi předepsala optalmo-hydrocortison, kt. jsem asi deset dní mazala a doporučila mi tím mazat i okolí pod nosem, dostavilo se zlepšení, červený flek pod okem zmizel, ale poté jsem zaznamenala j svědivý ekzém s drobnými vřídečky ve vnějším koutku oka, začíná mi to i na druhém oku, stejně tak se mi vřídky objevují mezi nosními dírkami a rtem, přes den si to promazávám modrou indulonou. Zamýšlím se tedy, co je spouštěčem, nemyslím si, že se ekzém zhoršuje po nějakém jídle je pravda, že na mateřské jsem více ve styku s čistícími prostředky, pracími prostředky, ale pokud by byl problem v nich,to bych snad musela mít ekzém i jinde na těle, třeba na rukou, ne? Vím, že nemůžete stanovit diagnozu na dálku, můžete mi však prosím poradit, jaká další vyšetření bych měla podstoupit, aby se odhalila příčina ekzému, např. další vyšetření na alergologii (např. odběr krve), může také ekzém souviset se zánětem v těle, kt. není způsoben alergií např. zánět trávícího ústrojí? Občas mě pálí žáha. Děkuji

Odpověď odborníka:

Ekzém může samozřejmě souviset s tím prosáknutím nosní sliznice, může jít o projevy atopie, kdy se nemusí prokázat konkrétní alergen, ale jde o všeobecnou přecitlivělost kůže a sliznic. Doporučuji léčit ekzém Advantanem či nekortikoidními krémy (Elidel, protopic) - poraďte se s kožním lékařem. Ev. přidejte i celkově podávaná antihistaminika. Atopie se může poprvé objevit právě po porodu, může souviset i s větší psychickou zátěží.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: