Rýma v těhotenství - co na ni, musím na vyšetření dutin?

Dobrý den chtěla bych se zeptat na 14 dní trvající rýmu v 19 tt. Brala jsem 5 dní dětský olynth na noc, po té jsem na 5 dní vysadila a rýma se zahustila a je zelená, bolí mě dutiny. V lékárně mi doporučili muconasal plus, mořskou vodu a sinupret. Chtěla bych se zeptat zda je nutné ORL vyšetření či zda je možné ještě nějakou dobu vyčkat, zda mohu užívat výše uvedené léky v těhotenství a jestli pri diagnostikování zánětu nosních dutin je vždy potřeba rentgenu (rentgen bych nerada podstupovala) a mohu ho vůbec odmítnout? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lenko, Zelená rýma je znakem spíše bakteriálního onemocnění, bude v tomto případě lepší, pokud vyhledáte lékaře. I neléčená infekce může znamenat riziko pro miminko. Existuje celá řada vyšetření nosních dutin a rentgenové vyšetření je v případě těhotenství prováděno minimálně - jen ve velmi závažných případech. Muconasal Plus se nesmí užívat pouze v prvním trimestru, ve Vašem případě (19. týden) je tedy užívání v pořádku – dlouhodobé zkušenosti neprokázaly negativní účinky na plod. Mořská voda i Sinupret se můžou užívat během celého těhotenství.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x