Rýma u tříměsíční holčičky

Mám tříměsíční holčičku, která již od 1 měsíce (teď je to přibližně deset týdnů) trpí rýmou. Rýmu se vší pravděpodobností chytila od své starší tříleté sestry, která v té době začala chodit na dva dny v týdnu do školky. Pokaždé když ve školce byla, přinesla žlutou rýmu, později i kašlala, do té doby byla zcela zdravá, bez ATB. Dětská lékařka miminku udělala výtěr, zjistila pneumokoka a nasadila nejdříve antibiotické kapičky, které nezabraly a poté penicilin (ospen) pro miminko a raději i klacid pro tu starší. Krátce to vypadalo, že se rýma zlepší, ale bohužel ještě při poslední dávce antibiotik, jí znovu začalo hodně téct z nosu. Je možné, že to znovu chytla od starší sestry, která mezitím znovu přišla s rýmou. Při kontrolním výtěru tam již pneumokok nebyl, ale byla zjištěna bakterie, o které lékařka řekla, že není nebezpečná, jen úporná, museli bychom nasadit silná antibiotika, což u tak malého dítěte není vhodné. (Na jméno té bakterie si bohužel nemohu vzpomenout, vím jen, že název obsahoval písmeno x, nemohu to ani ověřit - lékařka je na dovolené). Jelikož rýma stále pokračovala, udělala lékařka přibližně za týden znovu výtěr, z kterého byl zjištěn znovu, tentokrát však již jen ojediněle, pneumokok. Znovu jsme dostali antibiotické kapičky a protože malá v průběhu začala i mírně pokašlávat (podle poslechu byla zahleněná na průduškách) i hedelix a stoptussin. Po dalším týdnu se stav nijak výrazně nezlepšuje ani nezhoršuje - rýma trvá, ráno bývá žlutá, přes den bílá, dítě občas malinko pokašlává, po ránu, občas i během dne je dost zahleněná. Po celou dobu neměla teplotu, až na tu rýmu vypadá spokojeně. Je plně kojená, až na krátké období při braní antibiotik pije s chutí. Já jsem v průběhu nemoci dětí také brala penicilin pro silnou rýmu a bolesti v krku. Můžete mi prosím poradit, jak dále s miminkem postupovat ? Je možné, že má sníženou imunitu? Nebo je to normální reakce na vystavení virům? Máme s ní absolovat nějaké imunologické či ORL vyšetření? Jaká opatření máme zavést ? (kromě zvýšené polohy, vlhkého vzduchu a pravidelných teplých zábalů na průduškách) Se starším dítětem uvažujeme docházku do školky až do jara přerušit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvedené obtíže jsou nejpravděpodobněji normální reakcí na vystavení nezralé imunity mimnka bakteriální infekci. Imunologické ani ORL vyšetření zatím není nutné. Kromě vyjmenovaných opatření dbejte na dostatečné kojení, aby dcerka měla dostatek tekutin (klidně nabízejte prs častěji, než si říká), hleny šetrně odsávejte/odstraňujte i mimo kojení, prostě aby pokud možno nebyla zahleněná. Můžete zkusit kapat nebo stříkat kapky nebo sprej s mořskou vodou (prodává se v lékárně), zdravě zvlhčí sliznici a pomáhají navodit přirozené prostředí. Snažte se dcerku nevystravovat velkým teplotním výkyvům a změnám vlhkosti vzduchu; pokud je venku zima (pod -5°C) nebo smog, raději s ní ven pokud možno vůbec nechoďte. Starší dcerka by tu mladší neměla příliš objímat a vůbec ne líbat a měla by pokud možno dodržovat hygienu rukou, hlavně po smrkání (infekce se přenáší kapénkami, jak vzduchem, tak přes povrchy včetně potřísněných rukou), to ostatně platí pro všechny nakažené členy rodiny. Zeptejte se Vaší paní doktorky na případně očkování proti pneumokokovi, opakování infekce zvyšuje riziko zánětu středouší a dalších komplikací při infekci touto bakterií.

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: