Sekundární amenorea

  • Dotaz od: Tereza Hlavínová
  • Publikováno: 4.10.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor na léčebný postupu v případě mé diagnózy - sekundární amenorea. Pokusím se uvést základní údaje: věk 25, výška 161, váha 53, sportovkyně - pohyb 1hod běhu denně volným tempem + 1/2hod posilování s vlastní vahou, od 17 let beru zoloft 50mg denně (úzkosti, s léky je vše ale ok), jinak jsem zdravá, jiné léky neberu. HA také neberu (a nikdy nebrala), cyklus byl pravidelný od 11 let. Před 1,5 rokem jsem léčbu zoloftem (po domluvě) postupně vysazovala, ale po 4 měsících od úplného vysazení jsem přestala menstruovat a psychicky se začala cítit hůř. Takže jsem se k zoloftu vrátila (po 5 měsících). Menstruovat jsem ale spontánně nezačala. Žádné zásadní změny v mém životě nenastaly, žádná traumata ani změny v hmotnosti. Z hormonálního rozboru krve vyplynulo: nízké hladiny gonadotropinů, testosteron vpořádku, prolaktin a hormony štítné žlázy také ok. Gyn.prohlídka vpořádku. Menstruovat jsem nezačala ani po 2 hormonálních injekcích. Nyní je to cca 1 rok, co nemenstruuju. Přistoupila jsem tedy na HST (klimonorm). Zaráží mě ale několik věcí, které mi nebyly objasněny: 1) paní doktorka řeší léčbou jen důsledek (dorovná hladiny hormonů), ale nezajímá se o příčinu... jaký je prosím vás na toto Váš názor? 2) jestli naopak vnější přísun estrogenů neutlumí hypotalamus zpětnou vazbou ještě víc - začarovaný kruh? 3) z některých zahraničních studií vyplývá, že HST u sek.ameno. účinná v prevenci osteoporosy je, ale podle některých NE... jak to tedy dle současných poznatků je? 4) také byste volil klimonorm, event. jak byste postupoval? Předem Vám mnohokrát děkuji za jakoukoli odpověď... zdraví Tereza Hlavínová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ad 1) k opravdu správné léčbě je třeba pokusit se léčit příčinu, nicméně někdy se příčinu odhalit nedaří ad 2)možné to je, ale při správně zvolených dávkách je riziko minimální ad 3)HST by měla být v prevenci osteoporózy účinná ad 4)mojí specializací bohužel není gynekologie, doporučuji se obrátit přímo na specializovaného lékaře Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: