Sekundární amenorea

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je velmi závažné, pokud již dva roky nemenstruuji. V minulosti jsem menstruovala normálně (cca od 14 do 18 let), poté mi byla zjištěna crohnova choroba, následovala léčba kortikosteroidy (prednison) a poté jsem užívala imuran. Vzhledem k onemocnění jsem jako HA zvolila Depo-proveru, kterou jsem užívala cca 2 roky. Po vysazení Depo-provery, před dvěma lety, jsem menstruovala pouze jednou (hned po vysazení) a od té doby nic. Chtěla jsem se zeptat, zda to může být způsobeno psychikou (poslední tři roky pro mě byly psychicky velice náročné-smrt partnera, odstěhování se od rodičů, nové-první zaměstnání), nebo zda je to spíše problém "fyzický". Pro úplnost dodávám, že nevyvíjím nadměrnou fyzickou aktivitu, v současnosti neužívám žádné léky a váhu držím (s odchylkami 2-3 kg) již pět let stále stejnou.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčin sekundární amenorhey může být ve vašem případě hned několik, ale na to, abych vám potvrdila psychický půvd, by musel nejprve být vyloučen původ fyzický. Navštivte proto gynekologa na komplexní vyšetření, včetně hladin pohlavních hormonů a prolaktinu, také byste měla mít skontrolovánu funkci štítné žlázy a potom budete moudřejší. Také konzultujte po vyšetření na gynekologii svjs tav s gastroenterologem, tam, kde se starají o vaši Crohnovu nemoc, někdy je amenorhea následkem i dlouhodobého užívání léků. Po vyloučení výše uvedených příčin - by se situace s amenoreou mohla považovat za psychosomatickou záležitost a s ní bych potom, ve vašem případě, navštívila ambulanci psychosom. lékaře, kontaty zde: http://www.lirtaps.cz/seznam_mapa.htm . Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: