Sertralin v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 27. týdnu těhotenství a byla mi diagnostikována OCD. Mám obavy z toho, že během těhotenství dojde k poškození dítěte, takže téměř v každém jídle vidím toxoplazmu nebo listerii, bojím se cizích lidí a taky všemožných chemikálií a léků. Byla jsem u psychiatričky, která mi předepsala sertralin v dávce 100 mg, ovšem po přečtení pár studií mám pocit, že i tato AD, přestože jsou relativně bezpečná, nejsou dokonale prozkoumaná a že riskuji poškození dítěte a tudíž nejsem schopná tyto léky užívat. Je možné zvládnout tuto poruchu i bez léků alespon do porodu? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Myslím,že bez medikace se Vám bude zvládat stav nesmírně těžce.Jste zřejmě vnímavý,citlivý,trochu úzkostný tvor,těhotenství je náročné období rozkolísání hormonálních hladin,lability nálad..Nejde přece jen o to,"přežít do porodu".Vaše miminko Vás bude potřebovat ještě daleko více,moc záleží na tom,abyste byla alespoň trochu klidná,vyrovnaná maminka..Váš život nezačíná "až po",i nyní jej žijete/a zřejmě nyní spíš protrpíváte/.I Vy jste člověk,psychiku a tělesno,jak dobře víte,nemůžete oddělit.Úzkostné napětí velmi oslabuje Váš imunitní systém,hrozí tedy,že začnete stonat tělesně.Nechci Vás v žádném případě ještě víc děsit-naopak!!Vyslovených teratogenů je mezi léky málo,o většině se jen nedá sehnat dostatek poznatků-proto jsou raději v léčbě postaveny na jisté rozhraní.Prosím,důvěřujte své paní doktorce,zná Vás,ví,jak trpíte,chce pomoci Vám/a tím samozřejmě i Vašemu miminku../

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Při vyšetření prostaty...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Články: Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Bakterii Helicobacter...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Články: Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Lymeskou boreliózu je sice...
Gynekologický nádor – poznejte je všechny
Články: Gynekologický nádor – poznejte je všechny
Rakovina gynekologické...
Dieta při ulcerózní kolitidě musí být ušitá na míru
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: