Šípky

Vážený pane doktore, mám poměrně přísnou dietu (jaterní) a tak se snažím o příjem vitamínů z různých nesyntetických zdrojů. Užívám dvakrát denně výluh z pomletých šípků, celkem 20 gramů. Nyní jsem ale slyšel, že prý obsahují jakési miniaturní chloupky, které se mohou při požívání dostat do těla a způsobit ucpání jemných cév třeba v mozku či srdci, trombózu a podobně. Jsem navíc kardiak s umělou chlopní a hypertenzí 3.stupně a mám drobnou cystou v ledvině. Navíc užívám warfarin. Prosím, jsou šípky opravdu v tomto směru nebezpečné nebo jde o pověru? Předem děkuji za odpověď. S úctou Iva

Odpověď odborníka:

Vážená paní Ivo, považujte zmíněný údaj za pověru, obdobnou situaci, kdy by se měla žraločí chrupavka po konzumaci uložit v lidském kloubu a umožnit jeho regeneraci. Ze zažívací trubice se po natrávení potravy vstřebávají živiny v podobě malých molekul, a v žádném případě se do krve nemohou dostat mechanické částice, které se trávením nerozložily na chemické látky. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x