Sklerodermie

Dobrý den, otec (75 let) trpí 5 let systémovou sklerodermií se zasažením dolního plicního laloku. Dříve byl nález spící, ale nyní došlo k nějaké činnosti, patrně začlo ložisko pracovat. Dochází na léčbu infuzemi. Chtěla jsem se zeptat, jaká je prognóza onemocnění, zda se dá medikamenty úplně zastavit, aby nedošlo k další recidivě a k vážnému poškození plic. Zatím se cítí relativně dobře, občas má problémy s dušností zvláště při aktivní činnosti. Jinak dochází na pravidelné četné kontroly a je v péči výborných lékařů, za což jim všem velmi vděčímě. Děkuji za odpověď. M.

Odpověď odborníka:

Nejčastější příčinou úmrtí u systémové sklerodermie je selhání ledvin, takže je důležité, aby byly hlavně tyto orgány sledovány. Účinná léčba existuje, ale není zcela bez nežádoucích účinků ( o tom vás jistě lékaři informovali), takže může být komplikována právě těmito nežádoucími účinky. Ale obecně platí, že v dnešní době lze toto onemocnění s úspěchem stabilizovat na mnoho let.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: