Skřípnutý nerv?

Dobrý den. Mám velká prsa a dle rehabilitační doktorky díky nim problémy s páteří. Dost často mě bolí hlava atd. (napíše mi doporučení na zmenšení poprsí) Jsem 7 měsíců po porodu, nekojím teprve měsíc. Měsíc po porodu mi začali opravdu velké problémy s páteří. Zablokovala se mi záda a píchalo mě pod pravou lopatkou takovým způsobem, že jsem nebyla schopná vstát z postele. Rehabilitační lékařka mi udělala mobilizaci, po které se vše ještě zhoršilo a já brečela bolestí a nemohla se skoro nadechnout. Ač jsem kojila, píchla mi nějakou injekci na bolest, protože se to nedalo vydržet. Bolest trvala ještě několik dní. Hrozila mi nemocnice s kapačkami. Zhruba po týdnu upoutání na posteli bolest trochu polevila a já začala zase fungovat. Chodila jsem na rehabilitaci (masáže a elektrika). Nyní mě záda chytla znovu. Píchá mě pod pravými žebry i při nádechu a při jakémkoli pohybu. Na rehabilitaci nemám nárok, protože to ještě není půl roku od té poslední. Mám dimexol a aulin na bolest. Dostala jsem ovšem ještě chřipku a to neustálé kašlání je hrozné. Tečou mi slzy bolestí a pořádně se nadechnout je složité a velice bolestivé. V obou případech jsem jezdila i na plynové injekce (bez efektu). Můžete mi poradit? Co dělat, jak si ulevit?

Odpověď odborníka:

Byť velká prsa jsou zátěž pro svaly v oblasti šíje, a celé hrudi, tak např. zmenšení prsou nevede k cílenému efektu. Být bez bolestí. tak jak svůj problém popisujete, tak se jvše jeví jako dlouhodobá, chronická funkční porucha v oblasti prakticvky celé páteře. Pokud, byť odborník, lékař v dobré víře zlepší funkci v oblasti , kde to bolí a nedbá na zlepšení statiky celého těla, tak je reakce jako Vaše logická.Je třeba současně pomoc, možná i té Vaší rehab. lékařky ( příp.zkušeného fyzioterapeuta)ve zlepšení funkce tam, kde to bolí, ale také v oblasti spojení páteře s pánví, zlepšit statiku pánve,. při tom odhalit, zda máte v pořádku délku dolních končetin( někdy se jedná o komplikaci s vrozeně kratší jednou DK), současně dle zácviku začít intenzivně cviči pro zlepšení svalových dysbalancí. To zní náročně, ale intenzivně není v tomto případě hodiny, ale minuty, ovšem minim. 3x denně a dennodenně! V době., kdy současně pečujete o malé dítě, je tato situace vždy, u všech žen , ještě náročnější, mnoho ohýbání, zvedání dítěte, nošení dítěte...ale s tím se jistě porvete.Určitě by nebylo od věci zajít na akupukturní léčbu, ta by sice Váš problém nevyřešila, umožnila by ale rychlejší uvolnění bolestí, rychlejší zlepšování základní léčbou. Určitě by nebylo od věci vidět Váš jídelníček před , kolem a po porodu. Je dost možné, že jste měla nesprávně vyladěné množství živin. Pokud jste ale jedla celou dobu pestře, nešidila jste se, tak pak na tento problém můžete zapomonenout. Krom základní léčby, kterou jsem vypsal na začátku, jsou ostatní pouze doplňkové, (včetně možného problému ve výživě), mohou však hrát významnou roli ve Vašem prožívání, vnímání bolesti a v rychlosti, jak jste schopna svoji situaci zlepšit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: