Sluch - magnetická rezonance

Dobrý den. Od roku 2003 jsem měla postupnou ztrátu sluchu, nyní již rok vlevo úplná hluchota, vpravo min. zbytky sluchu (pouze slyším přes sluchadlo nerozeznatelné smíšené zvuky,řeči nerozumím). Diagnoza je smíšená převodní a percepční (sensorineurální) nedoslýchavost, ztráta sluchu oboustranná. Dále mám další potíže chronický tinitus - pískání, nespavost, závratě. Byla jsem na CT,dle ct normál. fyz. nález na mozku. Ale útlum pneumatizace levého mastoidu a malý likvorový kompartment. Můžete mi toto blíže specifikovat, co to znamená laicky?? Dále vzhledem k potížím (závratě) jsem objednána na MR mozku a zajímá mě, zda se z MR mozku mohu dozvědět přesnou příčinu ohluchnutí a dalších uvedených potíží (závratě,nespavost)? A také pokud z MR se lze dozvědět příčinu ohluchnutí, existuje nějaká vada ohluchnutí, která lze vyřešit operativně? Nemám však na mysli CI. Mám namysli, zda je možné nějakou vadu, kvůli které člověk ohluchl operovat a sluch navrátit, alespoň částečně. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko, NMR je o několik řádů přesnější vyšetření, které vás opravdu může přiblížit ke skutečným příčinám vašeho ohluchnutí. Na vašem stávajícím vyšetření je nejspíše příčina ohluchnutí proběhlý zánět v kosti vnitřního ucha, bez možnosti zjistit bližší podrobnosti, proto vás správně lékaři posílají na NMR. S výsledkem byste měla být poslána na konzultaci na pracoviště, kde operace sluchu povádějí, aby se vyjádřili, zda váš nález je či není nadějný na operaci a změnu k lepšímu. Do té doby ovšem nic nevymyslíme, proto trpělivě počkejte na výsledky vyšetření a požádejte lékaře na ORL o tu konzultaci na "vyšším" pracovišti, věřím, že to i takto zamýšleli. Uvidíte, co se dá dělat, ale bez výsledku vyšetření NMR nelze nic dalšího předjímat. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pytiriasis rosea Byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi...
 
Naposledy čtené: