Snížená činnost štítné žlázy a těhotenství

Dobrý den, v rámci rozboru krve učiněného praktikem v souvislosti s aktuálním zánětem nosních dutin mi byla náhodně zjištěna hodnota 9,183 S-TSH. Vzhledem k tomu, že hodlám otěhotnět, byla jsem odeslána na endokrinologii, kde jsem se před 6 lety léčila Thyrozolem pro familiární strumu (tehdy jsem měla činnost štítné žlázy zvětšenou. V mezidobí (před 2 lety) jsem porodila dceru a v průběhu těhotenství byly hodnoty štítné žlýzy v normách. Má endokrinoložka nedělala žádné další rozbory krve (v laboratorním vyšetření od praktičky je sledována pouze zmíněná hodnota S-TSH, nic dalšího, co by se týkalo štítné žlázy. Dále se mne zeptala, zda chci jít na ultrazvuk. Nepochopila jsem, jak bych mohla o této otázce sama jako laik rozhodnout, a rozhodnutí ponechala na endokrinoložce. Ta rozhodla, že momentálně na ultrazvuk chodit nemám. Nasadila mi 1/2 tablety Euthyroxu 50 denně s tím, že mám přijít na kontrolu na 6 týdnů - poté se udělá vyšetření krve na TSH, fT4 - volný T4, Anti TG a Anti TPO a dále jodurie z moči. Po dobu následujících 6ti týdnů bych neměla otěhotnět. Ráda bych se zeptala, zda je tento postup z Vašeho hlediska správný. Nebylo by lepší udělat detailní vyšetření krve atd. již nyní? Vzhledem k tomu, že jsem ca. před 9 měsíci potratila v rámci prvního trimestru a chtěli bychom mít s manželem druhé dítě co nejdříve, uvítala bych, pokud by se nasadila správná léčba co nejdříve, abych se mohla pokoušet o otěhotnění i dříve než za 6 týdnů. S menstruačním cyklem problémy nemám a je mi 34 let. Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď. Karolína

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karolíno, výše uvedený postup je jeden z možných a rozhodně není špatný. Ze zvýšené hladiny TSH je zřejmé, že máte sníženou funkci štítné žlázy a je tedy vhodné zahájit (zvláště pokud chcete brzy otěhotnět) léčbu malou dávkou hormonů štítné žlázy. Hladina fT4 na tom zpravidla nic nezmění a hladina protilátek je pouze diagnostická, informativní a ať už bude pozitivní nebo negativní, na léčbě to rovněž nic nezmění. Sonografii bych určitě udělala, zvláště, měla-li jste v minulosti strumu. Se zákazem otěhotnění v následujících šesti týdnech já tak přísná nebývám :-). Jen doporučuji pacientkám, aby okamžitě, jak graviditu zjistí, vzaly žádanku (kterou jim pro ten případ dopředu dávám), nechaly si hned zkontrolovat hormony štítné žlázy a zavolaly a poté reagujeme dle potřeby úpravou dávkování. Levothyroxin v tabletě účinkuje hned, takže miminku, zvláště v případě jen lehké subklinické poruchy, nic nehrozí. Snad jsem zodpověděla vše :-). Hezký večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: