Snížená hodnota trombocytů v krvi a zvýšené mpv

Dobrý den, v krevním séru mi byla zjištěna snížená hodnota trombocytů (135.00) a zvýšený objem krevních destiček MPV (12.90 fL). Žádné další potíže nemám. Jakou mají tyto dvě hodnoty souvislost, popř. co by mohlo být příčinou toho, že nejsou v normálu? Děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Milá Barboro, bohužel jste mi nenapsala, proč se krevní obraz bral. Ale pokud nemáte žádné krvácivé příznaky, pak se nemusíte znepokojovat, destičky jsou jen mírně snížené, pro zastavení jakéhokoli krvácení ( i třeba při operaci nebo porodu) tyto hodnoty bohatě postačují. Odběr bych jen zopakovala za cca 3 měsíce a je dost dobře možné, že se to samo srovná (může to být třeba po infekci apod.) Optimální je udělat odběr přímo v laboratoři, která vzorek krve zpracovává, aby nikde necestoval a destičky se neshlukly. MPV je podružný ukazatel krevního obrazu, sám o sobě se nehodnotí a mít trochu větší destičky není nebezpečné, takže to nemusíte řešit už vůbec.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Články: Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Žaludeční vředy jsou v...
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Záludná rakovina ledvin: lze ji odhalit včas?
Články: Záludná rakovina ledvin: lze ji odhalit včas?
Diagnóza rakoviny ledvin je...
Psychowalkman, odborně AVS přístroj: mýty a fakta – PhDr. Jarmila Nývltová
Závislost – prevence
Články: Závislost – prevence
Problémy způsobené...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: