Snížené neutrofily a očkovanie

Dobrý deň pani doktorka, máme 3 mesačného syna, ktorého čaká povinné očkovanie. Syn sa narodil s veľmi suchou pokožkou po celom tele (v správe z pôrodnice bol uvedený toxický erytém), 2 dni po pôrode mal teploty 37,7 (krv bola v poriadku). V súčasnosti má kožnou lekárkou diagnostikovaný atopický ekzém. Ja mám astmu, alergie a atopický ekzém a manžel má neurologické problémy (syndróm nepokojných nôh, migrény a bolesti hlavy atď.). Neurologička nám po vyšetrení dala odklad očkovania do ďalšej kontroly. Chcem sa však predovšetkým spýtať na výsledok krvného obrazu kde je zvýšená dist. šíře ery. na 14,6%. Krvný obraz + dif. je výsledok: lymfocyty 65,6%, monocyty 8,3%, eosinofil. gran. 4,9% a neutrofily gran. je hodnota znížená na 21,3%. Pediatrička hovorila, že tento výsledok je v norme. Chcem sa spýtať, či sú naozaj znížené neutrofily na 21,3% v norme, keď spodná hranica referenčnej medze je 35? Je potrebné požadovať na základe tohto výsledku ďalšie vyšetrenia krvi, napr. u hematológa alebo imunológa? Ako lajkovi mi z toho vyplýva, že asi jeho imunitný systém ešte nepracuje tak ako má. Nemôže ho preto očkovanie vo zvýšenej miere ohroziť nežiadúcimi účinkami? Ako pediatri očkujú pri atopickom ekzéme? Je postup iný ako pri zdravých deťoch? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zito, hodnoty, které uvádíte, jsou opravdu v normě. Neutrofily jsou na spodní hranici (hodnoty pro 3-měsíční dítě se udávají v rozmezí od 22-45%), to ale opravdu není důvod pro hematologické nebo imunologické vyšetření. Ano, imunitní systém není ještě plně vyvinutý, což je u dětí běžné, vyvíjí se postupně jak se organismus potkává s patogeny. Očkování, jako úplně vše v medicíně má i jistá rizika, ta jsou ale několikanásobně menší, než kdyby např. syn nebyl očkován a onemocněl třeba spalničkami. Co se týče očkování atopiků, nebylo prokázáno, že by tyhle děti měli vyšší rizika závažných alergických reakcí ve srovnání s ostatnýma dětma. Nicméně, u některých dětí s atopickým ekzémem se nedoporučuje očkování příliš brzo, nebo je lépe provádět ho v zařízení pro rizikové děti. Někdy se používají trochu jiné vakcíny, které třeba neobsahují některou pomocnou zložku. Doporučila bych Vám poradit se s Vaším alergologem. Ve většině případů se ale může očkovat jak u zdravých dětí. Přeji hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: