Snížené tsh po úpravě euthyroxu

Dobrý den, v červnu 2013 mi byla zjištěna hypotyreosa a nasazen euthyrox 75. Cítila jsem se dobře. V říjnu jsem byla na vyšetření krve u praktického lékaře s výsledky: T4 celkový 129,Anti TPO 16,6, Anti TG menší než 20 a praktický lékař mi předepsal vyšší dávku Euthyroxu - 100. Je možné z těchto hodnot v krvi usoudit, že 75 nezabírá? Tak to totiž prezentoval. Po 12 dnech začaly obtíže - horko, tlukot srdce, nespavost - zjistili mi tsh 0,02 a T4 volný 22,5. Dávku jsem snížila zase na Euthyrox 75. Bylo třeba (podle zadaných výsledků) Euthyrox zvyšovat? Za jak dlouho ustanou negativní píznaky - tlukot srdce, nespavost? Bude to mít vliv na případné početí? Jaké další nežádoucí následky může mít tak nízké tsh? Za odpovědi budu moc vděčná. S pozdravem Božena S.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, parametry stanovené Vašim praktickým lékařem byly na hodnocení léčby prakticky nepoužitelné. Tudíž neměl jak posoudit potřebu navýšení dávky Euthyroxu. Nejdůležitější jsou z tohoto hlediska hodnoty TSH, pak volný (ne celkový) T4. Co se týče ústupu Vašich obtíží, závisí na rychlosti Vašeho metabolizmu, kdy se hladiny hormonů znovu normalizují - cca 1-2 týdny. S početím bych raději počkala do normalizace stavu. Doporučila bych si hormonální hladiny ještě jednou ověřit laboratorně, pak se pokoušet o miminko. TSH je pro těhotenství ideální mezi 1-2. Byť říkáme, že pro plod je lepší mít hormonů trochu víc, nežli míň. Nízké TSH má kromě negativního vlivu na srdce špatný vliv i na kosti, nervový systém, či menstruační cyklus. Dá se říct, že všechny hormony jsou v tělě více-méně propojeny. Ideální je rovnováha. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: