Spánková porucha u 7 měsíčního miminka

Dobrý den, mám 7 měsíčního syna a asi od cca 2 měsíců má noční děsy. Někdy to je několikrát do týdne, někdy i několikrát za noc. Většinou uprostřed noci nebo pak k ránu, odpoledne to měla asi jen 6x. Vypadá to tak, že trhá trochu hlavou a vydává u toho takový plačtiví zvuk několik minut, potom se rozbrečí a musíme ho uklidnit na ruce. Někdy to má slabší, někdy silnější. Několikrát se stalo, že plakal, oči měl otevřené, ale probuzený nebyl. Asi před týdnem měl tuto příhodu tak silnou, že prokroutil oči do bělma na několik vteřin a pak jsem ho uklidňovala 30 minut. Minulý týden ve čtvrtek jsme byly očkováni na hexavakcínu. Po ní měl horší průběh noci, noční děsy 4x za noc i odpolední děs. Také bych asi měla zmínit, že přes den špatně usíná, někdy i půl hodiny. Od toho očkování se nám k tomu přidalo "kroucení" hlavičkou ze strany na stranu když mi přes den usíná. Když usíná ve své postýlce tak kroutí hlavou se zavřenýma očima, když je v lehátku, tak je má otevřené a jde mu trochu vidět víc bělma a jakoby těch pár vteřin nevnímal. Před měsícem a půl jsme byly na dětské neurologii jednu noc ubytovaní, příhodu zrovna neměl, ale mám ji natočenou tak jsem jim to ukázala. Dělaly mu 2x ve spánku EEG, ale nic nenašly. Bylo nám řečeno, že má asi spánkovou poruchu a že ho mám po příhodě vždy utěšit na ruce, má mít klidný režim dne a pravidelné večerní usínání a žádné dovádění, nejlépe si má hrát sám. Také bych asi měla zmínit, že otec dítěte při usínání také kroutí hlavou a dělá to i několikrát za noc, ale nic víc. Já bych strašně ráda rozsáhlejší vyšetření, nyní jsem zoufalá matka, která každou noc vstává ke svému synovi a utišuje ho a to několikrát za noc. Také mi přijde, že jsme více lekavý, nemá rád velký hluk, bojí se vysavače, mixéru. Kojím plně, jen k obědu a ke svačině už dáváme příkrm, ale i poté si trochu třeba za půl hodiny vezme prso. Asi také od 6 týdnů máme problémy s kakáním, dříve 1x za 14 dní, nyní 1x za týden, do jídla dávám trochu olivového oleje, bereme oba laktobacily. Na ručičkách, hrudi, bříšku a zádech má atopický ekzém, to má asi cca měsíc. Na ty sny bereme pyridoxin a stramonium 9 ch. Omlouvám se za tak dlouhý dotaz, snažila jsem se rozepsat vše co máme kdyby to náhodou s tím souviselo. Prosím Vás o radu, jsem už zoufalá, velmi mě to trápí, nikdo se s námi o tom pořádně nebavil. Na internetu jsem četla, něco o spánkové laboratoři a ráda bych s tam dostala. Naše dětská paní doktorka se s tím ještě nikdy nesetkala a zastává názor používat homeopatika, třeba to časem přejde. Ale já už začínám být psychicky na dně, chci mu pomoct, ale nevím jak a také bych chtěla nějaké komplexní vyšetření. Prosím o radu jak mohu dále postupovat. Děkuji Monika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jsem přesvědčená, že Váš synek by si zasloužil podrobné neurologické vyšetření...koukám, že jste ze Středočeského kraje, ideálně proto asi v Praze v Motole nebo v Krči, případně ve Všeobecné fakultní nemocnici. Diagnoza spánková porucha mi přijde v tomto případě trochu zvláštní. Spánková laboratoř existuje, ale je určena pro lidi, kteří trpí spánkovou apnoí - přechodným zastavením dechu ve spánku, tam by Vašemu synkovi asi nepomohli. S atopickým ekzémem dojděte na alergologii, tam Vám nejlépe poradí, čím synka mazat a jakou dietu držet. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nádory trávicího traktu
Články: Nádory trávicího traktu
Nejzávažnějším onemocněním...
Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Články: Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Bolest je často chápána...
Zařaďte péči o nos mezi své každodenní rituály
Články: Zařaďte péči o nos mezi své každodenní rituály
Pravidelné proplachování...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: