Špatná imunita?

  • Dotaz od: bolistko123
  • Publikováno: 15.11.2013
  • uLékaře.cz

Ráda bych se zeptala, jestli když nemám horečky, zda je to známka špatné imunity? Jde o to, že před 3.lety se mi po těle objevily zvětšené uzliny, dle vyšetření vše ok, jen pozitivní CMV a mononukleóza. Opatření žádné, prý vše muselo proběhnout dávno. Před tou dobrou jsem taky byla na ORL, kvůli opakující se bolesti v krku.Výtěr prokázal streptotoka a ještě jednu bakterii. Dostala jsem prášky Penbene, po kterých jsem dostala celkovou slabost, horečky..Doktorka mi je hned vysadila a napsala Fromilid, po těchto ATB jsem dostala průjem a skončila jsem na pohotovosti, kde mi je ihned vysadili. Pak jsem se ještě osypala, tak mi řekli, že na ty prášky mám alergii, ačkoliv jsem nikdy problém s braním penicilinu atd.neměla. Krk se tedy nepřeléčil a mě trápí dodnes.Mám to v něm pořád zarudlé a jediné co mi řeknou je, že to bude zánět nosohltanu a že si mám vzít paralen. Ovšem od té doby jsem přestala mít horečky a zvětšené teplota se u mě objeví zřídka a to max do (37,3°C). Takže jakmile mě schvátí chřipka, či jiná nemoc, jsem bez teplot a tak nejdu ani k doktorce, protože ta se na teplotu ptá a pokud ji prostě nemám,tak mi nic není. Navíc ani nevím, jestli je normální, že se cítím jako bych hořela, líčka mám červené a teplotu mám sotva 36°C a cítím se jako by na mě něco lezlo (bolest zad,slabost atd). Může za tohle vše špatná imunita? Můžu s tím něco udělat? Navíc i mé měsíční dcerce se objevily zvětšené uzliny a tak si myslím, že za to můžu já. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Stav imunitního systému se nedá posuzovat zda-li infekce probíhají s horečkami či nikoliv. Každý organismu se chrání proti infekci jinak, někdy jsou přítomny zvětšené uzliny, někdy vysoké teploty. Přítomnost bakteriálního zánětu v těle se dá zjistit pomocí kultivačních vyšetření /výtěry, krk, nos, odběr moče/ a dále pomocí laboratorních ukazatelů. U virových infekcí se přítomnost viru běžně neprokazuje, v současnosti jsou již možnosti průkazu pomocí genetických metod, ale zatím se běžně v praxi odebírají protilátky proti virům,na které je podezření , že vyvolávají onemocnění.
Pokud tedy máte zvětšené uzliny, necítí se dobře, doporučovala bych základní vyšetření u praktického lékaře, ten rozhodne zda-li je vhodné Vás odeslat ke specialistovi např. imunologovi, ORL lékaři.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: