Špatné jaterní testy a vstup do ačr

Dobrý den Při vyšetření ve VN Olomouc mi byly naměřeny zvýšené hodnoty AST a ALT, načež mi bylo sděleno, že si mám zajít k obvoďákovi, ať mi udělá nové krevní testy. To jsem udělal a nové výsledky jsou o dost lepší, nicméně to ALT je pořád \'\'přes čáru\'\' a sice 1,27. AST mám nyní 0,65. Jsou tyto nové hodnoty natolik vysoké, aby mě nevzali do AČR? V době vyšetření ve VN Olomouc jsem byl 5 dní po pravidelném odběru krve (450mL), který podstupuji každé 3 měsíce. Může mít darování krve vliv na výsledky jaterních testů? Jinak žádné zdravotní obtíže popisované na různých stránkách, které by měly provázet zvýšené ALT a AST nemám. Za rychlou odověď děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jaterní testy ovlivňuje hlavně životospráva... jídlo, pití, léky, chemikálie... odběr krve je neovlivňuje. Nejsem armádní lékař, ale z lékařského hlediska jsou ty odběry téměř v pořádku (ALT je vyšší, ale ne víc jak 2x než je horní hranice). Zvýšené jaterní testy má čas od času skoro každý... třeba jste byl po nějakém večírku nebo oslavě. Doporučila bych vám udělat kontrolní odběry za 3-6 měsíců. Přeji vám hodně zdraví a úspěchů v AčR. :-)

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: