Špatné trávení

Dobrý den, posledních pár let řeším nadýmání a těžkost po jídle. Osvědčil se mi zdravý, lehce dietní režim a hlavně pohyb. Posledních pár dní mám ale opravdu hodně nafouklé břicho, v podstatě už pod prsy přes žaludek a podbřišek jako balón, vypadám vyloženě jako těhotná. Zhruba týden zkouším stravování bez lepku, včera jsem měla k obědu sterilované fazole (o kterých jsem ale četla, že sterilované nenadýmají a jsou lépe stravitelné L ), protože vím, že luštěniny by v jídelníčku být měly, tím jsem si to ale asi úplně rozhodila. Mám pocit, že cokoliv sním, tak mi to stojí v žaludku a tělo má potíže s trávením. Jak jsem nafouknutá, tak mě to „tlačí“ do okolních orgánů, jinak kromě těžkosti nepociťuji nějakou bolest. Nejhorší je, že i přes to mám třeba normálně hlad, takže mám tendenci se najíst, ale tím jen přilévám olej do ohně. Také mám chutě na sladké (příznak špatné střevní mikroflóry?). Potřebovala bych poradit, jak znovu nahodit správnou funkci střev, mám v plánu zakoupení probiotik, ale především by to určitě chtělo nějaký dietní režim na pár dní, aby to mělo nějaký efekt. Dnes ráno jsem vypila hrnek horké vody s citronem (a zhruba za 40 minut jsem se aspoň šla vyprázdnit, ale o moc se to nezlepšilo), k snídani jsem měla pohankové vločky s banánem. V práci mám jen nízkotučný kefír, banán a kukuřičné krekry. Pořád popíjím teplou vodu s citrónem, bojím se cokoliv sníst, protože syrová zelenina mě bude akorát nadýmat, cukry bych taky nejspíš neměla…ani nevím jestli si tím kefírem spíš nepřihorším když ten má aspoň minimum nějakých kultur. Prosím tedy o radu, jakou nahodit dietu, abych u toho mohla normálně fungovat. Je mi 22 let, váha je 52 kilo, výška 157cm. Ještě ohledně toho vyprazdňování, pravidelnost mi moc nejde, je to spíše obden než denně. Poslední týden, v rámci vyřazení lepku je konzistence bobkovitá, oddělená (jako koza), jinak běžně je poměrně normální, akorát se mi často stává,že je to objemově velké, musím tlačit a tím si jakoby „natrhnu“ konečník a pak mám na toaletním papíru trochu světlé krve. Ještě bych chtěla dodat, že za sebou mám kolonoskopii 4/2014 i ultrazvuk břicha vše bez nálezu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Silvie. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. K Vašim problémům je třeba říci (i na základě obsahu Vašich předchozích dotazů a faktu, že uváděná vyšetření neukázala žádný problém a nehubnete), že jde velmi pravděpodobně o tzv. funkční problém s trávením, tedy sice obtěžující, ale nikoliv nebezpečný stav. Tolerance různých druhů potravy je velmi individuální, takže předepsat Vám takto na dálku nějakou dietu "na míru" bohužel není možné - vy sama máte za roky trvání potíží dobře vysledováno, co Vám dělá dobře a co ne a podle toho se řiďte. Sní to jako jednoduchá "selská" rada, ale je to tak. Trávení může dobře "srovnat" pravidelný jídelníček (snídat, nevynechávat svačiny) bez nějakých výrazných změn složení potravy (pokud u Vás nebyla zjištěna celiakie, není třeba držet bezlepkovou dietu, pečivo obecné, nejen to "lepkové", ale samozřejmě nepatří k potravinám, které bychom měli konzumovat nadměrně), dostatek tekutin (okolo 2 litrů za den navýšené podle aktivity, např. sportu, a počasí) a také dostatek vlákniny (pokud špatně tolerujete tu "přírodní" např. v syrové zelenině, zkuste doplňovat tu rozpustnou ve formě potravinových doplňků - jak zde již doporučovali kolegové minule). Probiotika neuškodí, neřekl bych ale, že by jejich konzumace byla ve Vašem případě klíčová (to je třeba řídit podle efektu, jaký jejich užití mělo u Vás v minulosti). Pohybový režim je velmi důležitý - jak ohledně prevence zácpy, tak kvůli pozitivnímu vlivu na "vyladění" organismu včetně trávení. Na konec bych ale zdůraznil, že je třeba Vaše potíže probírat na prvním místě s tím lékařem, který Vás zná a ví, jaká vyšetření byla ve Vašem případě dosud provedena a dokáže tak zhodnotit, zda nebylo něco důležitého opomenuto (měl by to být Váš praktický lékař). Pouze se znalostí Vašeho celkového stavu a detailů životosprávy je možno posoudit Vaše potíže dostatečně.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: