Špatné trávení

Dobrý den, jmenuji se Pavel, je mi 20 let. Žádám Vás o radu. Už několik měsíců se mi střídá řídká (lehce kašovitá) stolice s normální stolicí. Převládá však normální stolice. (cca 7 dní normální, poté 1x řídká), občas se mi také stane, že po jídle, tak do 20 minut musím jít na wc, stolice je v tomto případě vždy řídká. Žádné jiné problémy nemám - krev ve stolici nemám, hlen jsem nikdy nezaznamenal, hubnutí, únava, pocit na zvracení také ne, pouze jsem vypozoroval, že trpím zvýšeným nadýmaním, plynatostí a krušením v břiše. Tyto problémy mi začali přibližně v době, kdy se rozcházeli mí rodiče, proto mě napadlo, zda-li by to nemohlo souviset s psychikou. Např. přes den myslím na nějakou situaci, a poté se objeví první nutkání jít na wc, které se dá vydržet. Po užívání meduňkového čaje se vše vrátilo do normálu, po jeho vysazení však problémy znovu začly. Nejintenzivnější byly o prázdniny. Nyní, co jsem ve škole jsou problémy slabší. Nevíte, o jaký problém by se v mém případě mohlo jednat? Velice Vám děkuji za odpověď. Pavel.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Pavle, mohlo by se jednat o tzv. syndrom dráždivého střeva. Doporučuji Vám podstoupit komplexní gastroenterologické vyšetření k vyloučení organické (hmatatelné) příčiny Vašich obtíží. Funkční obtíže (bez hmatatelné příčiny) jsou doménou psychologů a psychiatrů. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Káva v těhotenství
Články: Káva v těhotenství
Káva je nápoj velice...
Top 10 mýtů o rakovině
Články: Top 10 mýtů o rakovině
V průběhu let se na...
Extáze – nejen droga lásky
Články: Extáze – nejen droga lásky
Každá lidská bytost má...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: