Stav pochvy po porodu

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o názor. Po bezproblémovém porodu svého prvního dítěte mi zašívali menší vnitřní poranění a nástřih hráze, který byl proveden do strany, bohužel však od té doby mě to uvnitř při sexu bolí, je to taková tupá bolest a tlak, vnější jizva jako taková nebolí. Už je to 10m a nyní jsem si všimla, že je srostlá hezky, ale pod pochvou směrem ke konečníku je taková odstátá kůže, je i z druhé strany, ale nevím zda to tam bylo i před porodem. Moje gynekoložka to kontrolovala 2x UTZ a říkala, že je to v pořádku, ale mě to stále bolí. Teď jsem si navíc všimla, že pochva už není jen jako otvor dovnitř, ale že na jejím okraji (dokulata) jsou výstupky, mohlo by to být to poševní zvrásnění a poporodní změna? Další věc, na kterou bych se chtěla zeptat, zda lékař může provést Hamiltonův hmat při přirozeném otvírání se s blížícím se porodem, kdy je první termín porodu za 2dny a druhý termín za 5dnů. Musí předem informovat a může to pacientka odmítnout? Prý se většinou lékař neptá a pacientka se to doví poté, ale dítě by tak mohlo přijít na svět třeba o několik dní dříve a ten vývoj uvnitř matky už se nedá ničím nahradit, je pak možné se nějak bránit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k první části Vašeho dotazu -vlastně jste si odpověděla sama - ano jsou to poporodní změny. kdy se hymen (=panenská blána) mění a zbydou po porodu je drobné hrbolkovité vyvýšeniny (carunculae myrtiformes). Takže toto je zcela normální nález. Bolestivost při sexu je velice komplexní problém, pomohlo by vyšetření sexuologem.

MUDr. Jakub Vykouk
MUDr. Jakub Vykouk

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Soukromá gynekologická ambulance Buštěhrad

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: