Steatóza jater

Dobrý den, ač obdobných dotazů bylo již několik, i přesto se na Vás obracím s dotazem problematiky ztučněných jater. Při USG břicha mi bylo lékařem sděleno, že játra se zdají být mírně nažloutlá, hraniční velikosti, což nasvědčuje pravděpodobnému ztučnění. Jaterní ALT, AST, tuky a cholesterol rovněž zvýšené. S průběhem léčby jsem obeznámen, nicméně mě zajímá, zda svůj stávající stav jsem schopen postupně navrátit zcela do normálu, tzv. játra zpět odtučnit, anebo zda játra zůstavají ztučněná již za stavu v jakém jsou a člověk se musí zkrátka více hlídat při stravování. Rovněž tak mě zajímá, zda případné zlepšení je možno opět zkontrolovat na USG. Již dříve mi bylo asi ve třech případech při náhodných odběrech krve nebo darování krve zjištěno zvýšených hodnot jaterních testů, avšak i bez jakýchkoliv léků se vše urovnalo. Pouze jsem se hlídal při stravě a pití alkoholu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Jaterní steatosa - ztučnění je vratný jev, při dodržování dietních opatření se jistě srovná, ale je zapotřebí tento režim dodržovat celoživotně. V případě, že se dieta a abstinence nedodržuje, přejde steatosa do fibrozy - to je vazivová přeměna jaterní tkáně a to je jev nevratný. (Dalším stadiem je pak cirhosa.)

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: