Strach z als

Je mi 42 let a mívám fascikulace různě po těle a někdy i na jazyku. Bojím se velmi ALS po případu s p. Grossem, jinak zatím nic nemám, ale včera jsem se zakuckala při pití, ale to se může občas stát, ne? Musím se přiznat, že jsem velmi úzkostná. Myslíte, že jsou to běžné projevy? Děkuji moc Marie

Odpověď odborníka:

Marie,
Obecně je přijímán fakt, že generalizované fascikulace spolu s absencí svalové slabosti, atrofií a/nebo patologickými změnami reflexů (Babinski, Hoffman...) nejsou nijak spojeny s ALS a představují benigní stav. Tento fakt je podporován studií Mayo clinic, kde bylo 121 pacientů s SBF sledováno až 32 let. U žádného nedošlo k rozvoji ALS.
Někdy se samozřejmě stalo, že lidé s fascikulacemi ASL dostali, ale u těchto nástup jiných obtíží (hlavě svalová slabost) byl velmi rychlý (v řádu týdnů či měsíců) a pokud vy sama trpíte fascikulacemi delší dobu, rozvoj ASL je téměř vyloučen.
Navíc jsou fascikulace zcela běžným jevem u úzkostných lidí.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: