Strach z nemocí

Je mi 18 let a v létě jsem si zažila románek s člověkem, kterého jsem dobře neznala. Pohlavní styk byl chráněný, ale prezervativ praskl. Když jsem to zjistila, bylo mi hrozně. Hlavou se mi začaly honit myšlenky o různých pohlavních nemocech jako jsou hiv, hepatitida atd. S tím člověkem nejsem v kontaktu, byl bohužel zřejmě promiskuitní. Rozhodla jsem se jít na testy avšak dají se provést až po nějaké době, takže čekání bylo hrozné. Na test na hiv jsem šla nejdřív po 2 měsících, poté po 3 měsících a ještě jsem jej zopakovala po 5 měsících. Vyšel negativně. Měla jsem spoustu zdravotních problémů, takže na mé psychice se to ještě víc podepsalo. Provedla jsem i testy na syfilis, hepatitidu B a C a chlamydie. Vyšly negativně až na chlamydie. Ještě pořád se na ně léčím, ale mám strach, že můžu mít i jiné nemoci. Mám bolest v podbřišku i výtok a nevím, zda je to způsobeno chlamydiemi nebo mám třeba trichomoniázu. Na gynekologii mi dělaly stěry z děložního čípku, ale nejsem si jistá, zda to nebylo jen na chlamydie. Mám od toho románku strach. Každou chvíli si myslím, že mám jinou nemoc. Někdy je to hiv, jindy zase hepatitidu i přesto, že výsledky vyšly negativně. Těm výsledkům začínám věřit, ale teď se bojím, že mám trichomoniázu. Teď jsem chodila k doktorům často a přijde mi, že je už otravuji se svýma problémama. Vždy přijdu s nějakým problémem a výsledky vyjdou dobře a doktorka si myslí, že simuluju. Mám už i strach tam chodit.

Odpověď odborníka:

Vaše potíže vycházejí z Vaší reakce na akutní stres, která byla vyvolána oprávněnou obavou z pohlavní nemoci. Úzkostné potíže ale přetrvávají déle než by měly a Váš organismus oslabují, především imunitní systém. Netrapte se tím, že se lékaři na Vás dívají všelijak, že je přetěžujete a podobně, spíše jim vysvětlete , jak Vaše obavy vznikají a že se snažíte s tím pracovat. Někteří lékaři si, bohužel, někdy neuvědomí hned, že se může jednat o přetrvávající úzkostnou poruchu, která byla původně způsobená tělesným onemocněním. V každém případě potřebujete posílit imunitní systém - vitamíny, minerály, hlíva ústřičná a pak bych doporučila také některé přírodní prostředky s dobrým efektem na nervový systém jako je např. Persen nebo Hypnox Stress Pro. Pokud by ani to nepomohlo, bylo by vhodné požádat praktického lékaře nebo psychiatra o konzultaci a předpis antidepresíva, eventuelně zvolit podpůrnou psychoterapii . Především z toho důvodu, že by se mohla po delší době trvajících úzkostí skutečně rozvinout deprese a až patologické obavy z různých nemocí. Vhodným antidepresivem by byl například Cipralex.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: