Strach z rakoviny

Mám obrovské zdravotné problémy.som uz takmer na dne. všetko sa to začalo v septembri 2011, ešte som študovala na strednej škole a cez prestavku ma spolužiačka pichla špendlíkom do zadku a ramena, tesne predtým pichla aj moju druhu spolužiačku...krv mi netiekla ale mala som to poriadne červené a bolestivé..a vtedy sa začakli moje psychické problémy...začala som rozmyslať nad tým že čo ak tá spolužiačka ma napriklad hiv a potom tým istým spendlikom pichla aj mna ateda som sa bala že aj ja možem mať hiv...začala som byt extremne čistotná čo sa týka verejnosti..neustale som si umyvala ruky..až som ich mala suche a praskali mi do krvi...davala som si pozor na tio čoho sa chytam napr v autobuse alebo v obchodoch...vsetko som najskor skontrolovalka od krvi...po niekolkjých mesiacoch to same preslo...ale začali ma bolieť zuby, jeden zub mi zubar aj vytrhol, avsak bolesti pretrvavali..a na internete som nasla že dlhodobé bolesti zubov možu spôsobovať ochorenia lymfatického systemu...samozrejme somn sa cela prehmatala..nasla som si uzliny na krku v slabinach a neskor aj pod pazuchami..myslela som si že mám lymfom pretože som mala aj stale zvysenu teplotu, asi dva týždne som sa nemohla zhlboka nadýchnuť a bolela ma lava ruka..bola som takmer nadne zo strachu..len som plakala a videla somn sa ako umieram...absolvovala somn rozne vysetrenia..odbery krvi, rtg hrudnika, niekolkokrat sono, orl, hematologia atd...až hematologička ma upokojila, že su to male uzlinky do 1 cm..a že to je normalne...vtedy som na to prestala myslieť...ale tiež to trvalo niekolko mesiacov...ale najvacsi poroblém mám teraz...mám strach že mám nádor na mozgu...pred niekolkými týždnami ma začala bolieť hlava a hned v ten den som dostala strach z nádoru a odvtedy na to myslim a hlava ma boli stale...je to tupa bolesť hlavne na vrchu hlavy vlavo...bola som na rtg prinosovych dutin aj krčnej chrbtice a vsetko je ok...sla som na neurologiu a na ct kde chvalabohu nič zle nezistili a neurologička to uzavrela ako tenznu bolesť hlavy zo stresu...ešte musim dodať že par dni predtym ako tie bolesti začali sme sa doma rozpravali o niekolkých ludoch čo maju alebo mali nador na mozgu...tak velmi dufam že som to mala len niekde v podvedomi a preto ma to začalo bolieť...ine priznaky nemam nastastie...ešte chcem dodať že sa mi ulavilo ked som bola u obvodneho a ten mi poivedal že najskor je to z chrbtice..v ten den mi bolesti presli...tak isto den po tom ct mozgu som sa Začala citit lepsie, trvalo to vyse tyzdna a teraz mi je uz 4.den opat zle..mám strasny strach z toho nádoru pretoze som citala že niekedy na ct ani nádor nevidieť...bojim sa o seba, neustale sa niečim zozieram..ak to nie je rakovina u mna, tak u mojich najblizsich..mam len 21 rokov a je zo mna pomaly troska..objednala som sa u psychiatričky ale mala plne, tak idem až koncom januara...poradte mi prosim ako to mám dovtedy vydrzať...nikto z mojich blizkych o tomto nevie, ani rodina ani priatel, hanbim sa za to a nechcem to priznať pred nimi...myslite že tie bolesti hlavy mozu byť naozaj psychosomatické? dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Milá paní Dominiko- moc a moc děkuji za důvěru. Lidská bytost vždy stůně jako celek, není možné oddělit tělesnou a psychickou odezvu. Vás v současné době trýzní příznaky úzkostné poruchy s vtíravými myšlenkami, která je dobře léčitelná protiúzkostnými antidepresívy v kombinaci s citlivě vedenou psychoterapií. Léčba je do jisté míry prevencí selhání imunity a rozvoje "skutečného" orgánového onemocnění. Může ji zprostředkovat a řídit praktický lékař nebo Vámi zvolený psychiatr. Rozhodně není důvod se jakkoliv stydět, Vaše příznaky nejsou projevem slabosti, nedostatku vůle nebo jakéhokoliv selhání!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Nanismus a akromegalie
Články: Nanismus a akromegalie
Dostatek růstového hormonu...
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Články: Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Přijít o nenarozené miminko...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: