Střevní polypy a rakovina

Dobrý den prosím o posouzení jak je nález závažný.V descendens na 30cm drobný polyp3mm s bio odstr.c1 na 3x.Na 25cm stopkatý polyp12 mm s EPE C1,na15cm stpokatý polyp10 mm s rozeklanou bází/v.s.stp. EPE před3lety/s EPE Č.3 a následnou EPE č 4 baze stopky4mm bez jeho zachycení.Ojedinělý divertikly sigmatu.V rectu bez patologie.Zasláno na histologii.Kontrolní sigmoideoskopie do 1/2roku.přesněji podle histologie.Prosím vím že mám čekat na výsledky ale mám počítat s operací jak je to vážné jaká je prognoza děkuji

Odpověď odborníka:

K vašemu dotazu se musí vyjádřit onkolog, ale i ten se vyjádří na zakladě histologického nálezu. Teoreticky každý polyp může mít sklon k maligní přeměně, tento sklon je , ale opravdu nevelký. Co je závažnější je polyposa, hromadný výskyt polypů v tlustém střevě, kde , ale pravděpodobnost změny narůstá. ve vašem případě by se jednalo o odstranění jednotlivých polypů pomocí kolonoskopu a jejich vyšetření na histologii a dispensarisační sledování stavu. Jinak poradí váš chirurg, endoskopista, histolog a onkolog.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: