Střevní potíže

Dobrý den,za poslední rok jsem měla opakované střevní infekce,ale od té poslední,což bylo v červenci mám stále pocit na stolici,střídavě s průjmy.Nedavno jsem měla radost,když jsem uviděla ve stolici roup a myslela si,že problémy byli kvůli tomu,avšak po podání wermoxu mé problémy přetrvávají.Je pravda,že by zahubení roupy měly vyjit ven se stolicí?A je možné mit roupy,aniž by to člověk tušil,svědění v noci jsem nikdy neměla,občas přez den a to tedy teď ustalo.Dále jestli je pravda,že by roupy cestovali po těle?Dále mě pobolívá v levém podbříšku,vyzkoušela jsem enterol,biopron,hylac a i lepicol,ale ten jsem vysadila pro extrémní nadýmání a říhání,to mimochodem mám též a taky takové škrkání v břichu.A dále mě zajímá,zda li dlouhodobé užívání smecty je zdraví škodlivé.Musím přežít ještě měsíc na kolonoskopii,už i začínám být v psychycké nepohodě s nespavostí.Děkuji za info.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pochopil jsem to správně, že máte objednanou koloskopii? To je správná cesta. Výsledek vás uklidní. S červy může být problém. Je potřeba po "odčervení" znovu a opakovaně odebrat stolici na parazitologické vyšetření. Je to někdy úmorné. Jsou třeba preventivní opatření, hlavně ohledně rodiny, domácích mazlíčků, ... Neřekl bych, že červi jsou hlavní příčinou potíží, i tak doporučuji denně česnek nebo alespoň česnekový výtažek. Další otázky zodpoví pouze specialista na infekci v Liberci. Vaše potíže skoro jistě souvisí s životosprávou (nemám ale údaje: výška, váha). To je sice moje parketa, ale bylo by to bez údajů moc spekulativní. Obecně platí při zažívacích obtížích: nejí se ovoce, bílá mouka a syrová zelenina. Pouze zelenina jakkoli tepelně upravená. Lepší by bylo také vynechat kravské mléčné výrobky, můžete čistě kozí nebo ovčí. Těch opatření je hodně, zmíním ještě, že vhodné jsou brambory jako příloha. Smecta pro vás vhodná není, obsahuje jednoduché cukry, ty samy o sobě provokují ke zvýšené činnosti střeva (mimochodem, máte vyšetření na cukrovku a štítnou žlázu?). Hylak by uškodit neměl, Enterol obsahuje jednoduché cukry, Biopron jistě neuškodí, ale nemůže pomoci. Docela mne teď napadlo: jezte bez lepku, několik měsíců. Ale zároveň je nutné nejíst rýži ani kukuřici. Jezte hlavně brambory. Jestli budete chtít další informace, tak až po koloskopii. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: