Subarachnoidální cysta

Dobrý den, před 6 lety s prvními bolesmi hlavy mi po vyšetření CT a MR byla indikována subarachnoidální cysta vpravo fronto-parietálně o velikosti 25*12mm a polyp v pravém antro velikosti 10mm.Po navštěvě neurochirurgie mi po konsiliu bylo řečeno,že se to bude zatím sledovat a že si budu brát léky na bolest a pravidelné kontroly.Na bolest jsem si po čase tak nějak navykl,že jsem později ani moc léky nebral,ono to vždy odeznělo a já jsem na první kontrolu po půl roce šel a pak,když bylo vše stejné jsem to vypustil,až před dvěma měsíci se opět hlava přihlásila,tentokráte se silnějšími bolestmi po vyšetření CT byla zjištěna progrese s impesí a vyklenutím kalvy a velikost cysty se zvětšila,nyní na velikost 38*15*50mm.Jinak zvláštní neurologické obtíže krom bolesti hlavy nemám.Jsem odeslán opět na neurochirurgii a teď tedy k vlastnímu dotazu,paní doktorka,které tedy velice důvěřuji mi sdělila,že v tomto směru je již bezmocná,což chápu,že zde musí rozhodnout nemocnice,že se buď přikloní k tomu,že se cysta bude stále sledovat,nebo se odoperuje.Mám dotaz je tato cysta nějakým způsobem nebezpečná při případném prasknutí?Dále zda je takový chirurgický zákrok nebezpečný-myšleno narušením něcěho v mozku,jelikož operace každá riziko má,to už mám za sebou,ale ne operaci v hlavě,nicméně paní doktorka mi vysvětlila,že tato cysta se vlastně ani v mozku nenachází,že je mezi mozkem a kostí lebeční/tedy onou kalvou/ tak si říkám,že by to tak nebezpečné být nemuselo a jaká je v těchto případech zhruba doba rekonvalescence?Ptám se takto,jelikož po zkušenostech/četných/ vím,že v nemocnici mi řeknou tak to musí být a ani se moc nezabývá nikdo s nějakým velkým vysvětlováním a taky si hned člověk nevzpomene co by vlastně chtěl vědět.Děkuji za případnou odpověď.Jarda

Odpověď odborníka:

Jedná se o speciální otázky, které opravdu nejlépe odpoví neurochiruig, kjterý má před sebou vaše CT vyšetření. Cysta se opravdu nachází v oblasti v mozkových plen a mozek by narušovala pravděpodobně jen ztlačením, což ale má svůj význam. Samotná operace zálěží na velikosti a umístění, ale měla by patřit k těm méně náročným neurochgirurgickým výkonům. Rekonvalesce je poměrně velmi rychlá , stav by měl být upraven v několika dnech a doba doléčení většinou není dlouhá. 4-5 týdnů. Znovu musím napsat, že tyto odpovědi jsou jen orientační a přesněji určitě by na váše dotazy měl odpovědět neurochirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Ani diabetici nemusí v zimě sedět za pecí
Články: Ani diabetici nemusí v zimě sedět za pecí
Prosedět celou zimu doma...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x