Suchý neustupující kašel

Od polovina října 2008 mám suchý kašel, bez teplot. Domácí léčba (čaje, bromhexin) nepomáhal, přistoupily záchvaty kašle (4-8 min) v rámci kterých jsem měla problém nadechnout se. Žádný sípavý zvuk při kašli. Zač. listopadu mi lékařka dala DURACEF. 10 dní v posteli v klidu. Záchvaty ustoupily, kašel nebyl tak častý a intenzivní. Před užíváním DURACEFu mě kašel v noci vzbudil vyjímečně. Koncem 11/08 jsem za slunečného počasí absolvovala 45 min. procházku venku, studený vzduch mě vrátil kašel zpět (bez záchvatů spojených s problémy nadechnout se). Intenzita kašle se zvyšovala, při kašle bolest ve oblasti spodní 1/3 plic a to silnější (když kašel přišel a já ležela, musela jsem si sednou - abych bolest snesla. Při druhé návštěvě lékařky (05.12.08) předepsán Rova Mycine a aminophillinum. Kašel se cca 3. den po nasazané léků začal zlepšovat (intenzita, četnost), ale po využívání léků se vrací. Nynější stav - při kontaktu se studeným vzduchem zhoršení, při kašli bolest ve spodní části plic. Vyšetření u lékaře: pouze poslech plic (přes tu kulatou studenou věc, jejíž konce má lékařka v uších), žádný stěr, či RTG. Mám obavy, že pokud půjdu znovu na studený vzduch na více než 20 min, stav se znovu zhorší a lékařka mi naordinuje 3. atibiotika, která stav zlepší jen na přechodnou dobu, a pouze do doby než se odvážím vyjít z domu na více než 30 min.. Kašel se zhoršuje i při fyzické námaze (a nemusí to být výrazná námaha.). Při kašli mi to nepíská, ale spíše "vibruje". Pokud existuje nějaké vyšetření, které by mohlo odhalit příčinu nemoci a které si mohu u lékařky vyžádat, děkuji za radu. V dětství jsem v 1 a 3 letech prodělala zápal plic, jsem nekuřačka, v příbuzenstvu 2 ženy (obě nekuřačky) zemřely na problémy s plícemi (u jedné z nich se jednalo o rakovinu plic, u druhé si nejsem jista). Ještě jednou děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle mého náhorui by bylo vhodné provést výtěr z krku (kdybyste vykašlávala, tak kultivaci vykašlaného sputa) a případně RTG hrudníku. Pokud by byl nález stále nejasný, mohlo by pomoci vyšetření na plicním/na interně, případně na ORL. V úvahu může připadat i možná alergie, to lze také dovyšetřit.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: