Svědění kůže zejména v oblasti stehen, břicha, podpaží

Dobrý den, již 3. měsíc mě trápí svědění kůže převážně na stehnech, ale svědivost se občas přesune také do oblasti břicha podpaží, někdy i na rukách a chodidlech. Začalo to poslední asi 2 týdny mého pobytu ve Francii, kde jsem strávila 2 měsíce. Zpočátku jsem myslela, že se jedná o štípance od komárů (podle tvaru pupínků a svědění), tak jsem tomu nevěnovala pozornost, ale zhoršovalo se to tak, že jsem v noci téměř nemohla spát (nepříjemné kousavé svědění). Čím víc jsem si to rozškrábala tím svědění bylo ještě více intenzivní. Byla jsem již asi 4X u kožní lékařky, která mi pokaždé předepsala něco jiného. Poprvé jsem používala aknemycin,a měla jsem vynechat sprchové gely a používat pouze nějaký antibakteriální gel (diagnostikovala mi infekci potních žláz)-měla jsem si potírat každý pupínek, což bylo složité, jelikož pupínků bylo mnoho a také mě svědila místa, na kterých jsem ani žádné pupínky neviděla-žádné zlepšení, poté jsem byla přeléčena na svrab infectoscabem, po aplikaci jsem pocítila mírné zlepšení asi po dobu 5 dní a pak jsem byla na začátku,kožní lékařka svrab vyloučila, poté jsem brala antibiotika asi 3 týdny(bohužel si nevzpomenu na název), které neměly žádný účinek, tak jsem je ani nedobrala (večerní šílené svědění jsem řešila tím, že jsem se natírala tea tree olejem-jen tak jsem se mohla vyspat)a v nynější době beru Aerius 5mg, každý den jednu tabletu plus jsem měla nařízeno nepoužívat sprchové gely a tekutá mýdla. Večerní svědění se o 80% uklidnilo, ale přes den, když například sedím u pc nebo kdekoli v klidu, tak mě to začne trochu svědit, už to není tak intenzivní jako na počátku, ale mám stále tendenci se škrábat a poté mi naskočí červené pupínky a začne to svědět čím dál víc. Snažím se neškrábat, ale někdy to opravu nelze. Chtěla jsem se zeptat, zda-li máte ponětí o co by se mohlo jednat, jestli je to problematika kožního rázu (alergie,..), nebo se může jednat i o problematiku nějakého vnitřního problému, jehož symptomem by bylo právě svědění. Měla bych navštívit jiného lékaře? Děkuji za jakoukoli radu. Vendy

Odpověď odborníka:

Rozhodně bych doporučovala zopakovat léčbu infectoscabem a současně krevní odběry ke zjištění všech dalších příčin svědění včetně alergologie a imunologie.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: