Syndrom horní hrudní apertury

Omlouvám se za to že pokládám dotaz znovu, ale zapomněl jsem dodat určité informace. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám příznaky, kterým doktoři souhrnně říkají perzistující migrenozní aura bez infarktu (zrnité vidění, rozdvojené vidění, vidím bílé krvinky ve vlastním oku atd.). Asi se ptáte jak to souvisí, doktoři neví jak tyto příznaky léčit ani s ším tato porucha souvisí, protože se zpravidla nic nezobrazuje na EEG ani na MRI. Lidí trpících těmito příznaky je několik tisíc, založili jsme internetovou skupinu na facebooku, kde jsou nás dva tisíce a čtyři tito lidé podstoupili jakousi operaci která odstranila syndrom horní hrudní apertury, s čímž současně zmizely všechny jejich příznaky \"perzistující migrenozní aury\". Diskutovali jsme o tom a většina lidí, včetně mně má příznaky syndromu horní hrudní apertury, jako jsou bílé fleky na dlaních a prstech, stále studené ruce, když jdu plavat do bazénu tak mě ruce často brní a je pro mě obtížné držet ruce po delší dobu nad hlavou. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné aby Syndrom horní hrudní apertury způsobil takovéhle problémy, pokud ano, tak na jakém přístroji by se to mělo zobrazit ? Na jaký typ doktorů bych se měl obrátit ? Existuje nějaká taková operace která by mě toho syndromu definitivně zbavila ? Protože ti lidé kteří se nechali operovat podstoupili operaci v USA, nevím jaké možnosti jsou zde v ČR. Jaké může mít taková operace komplikace a jak je asi drahá? Také bych zmínil že když se pohnu jakobych dělal obloukový úder loktem, tak je slyšet podivný zvuk a vrznutí, nebo škubnutí, to s tím také souvisí ? Dotazem, zda je možné aby syndrom horní hrudní apertury způsobil takovéto problémy jsem myslel, jestli je možné aby tento syndrom natolik rozhodil oběhový systém, aby docházelo k nedostatečnému prokrvování nebo překrvení mozku, což by mohlo mít za následek právě například zrnité vidění nebo vidění bílích krvinek ve vlastním oku (na modré nebo bílé ploše a neustále). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Aktuálně platná mezinárodní klasifikace nemocí termán perzistující migrenosní aura nezná. Mohou být aury bez migrény, opakující se, ale nikoliv persistující. Persistující= trvalý.
Máte - li podezření na syndrom horní hrudní apertury, asi bude vhodné obrátit se na neurologii - diagnosa se stanoví na základě rentgenu, EMG, vyšetření cév , další dle nálezů na těchto vyšetřeních - pokud bude zjištěna příčina útlaku, lze toto řešit operačně - řeší se ovšem anatomická příčina. Pokud tato přítomna není, není co řešit operačně. Příčinou mohou být i spasmy sklenových svalů, což by bylo ovlivnitelné rehabilitací.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: