Testy pohlavně přenosných nemocí

Dobrý den.1) Byla jsem čtvrtý měsíc po rizikovém styku na testech pohlavně přenosných nemocí.Testy dopadly negativně.Jenže před tím než jsem šla na testy tak jsem brala antibiotika a po testech jsem zase užívala mast obsahující kortikoidy.Slyšela jsem že když užíváte antibiotika a kortikoidy po rizikovém styku tak dochází k poklesu protilátek pohlavně přenosných nemocí a jejich výsledky mohou být zkreslené? 2) Za jak dlouhou dobu po užívání antibiotik a pak i kortikoidů bych se měla nechat znovu otestovat na pohlavně přenosné nemoce? 3) Po rizikovém styku jsem měla jsen vyrážku jinak žádné jiné příznaky.Ale co když kvůli užívání antibiotik se příznaky potlačily? 4) Když přestane člověk brát antibiotika a kortikoidy tak by už nemusely být protilátky v poklesu a výsledky testů nebyly zkreslené,nebo jakmile berete antibiotika a kortikoidy tak i po jejich dobrání zůstanou už na pořád protilátky pohlavně přenosných nemocí v poklesu a výsledky testů budou zkreslené? děkuju za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Aplikace kortikoidní masti by měla ovlivnit Vaše kožní projevy,ale na validitu testů by při minimálním vstřebávání do oběhu mít vliv rozhodně neměla.Antibiotika jsou různá,tedy tvoří skupiny značně heterogenních farmak.Mají se podávat cíleně,na základě tzv.bakteriologického vyšetření a kultivačního ověření tzv.citlivosti.Antibiotika kromě určitých speciálních-tzv.antivirotik-působí na bakteriální buňku,ale neovlivní viry,plísně..Protilátky se vytvářejí v organismu po kontaktu s infekčním agens,za účelem jeho neutralizace.Průkaz protilátek tedy není přímým průkazem patogenu,ale svědčí o proběhlé imunitní odpovědi.Kdybyste tedy nějakou náhodou dostala antibiotikum,které by bylo účinné na vyvolavatele infekce,se kterou byste se potýkala,infekce by se u Vás nerozvinula,tudíž by se u Vás nedetekovaly protilátky.Pokud byste dostala antibiotikum,keré by na Vašeho patogenního mikroba nebylo účinné,došlo by k vytvoření protilátek,aplikace ATB by tedy nic nemaskovala.Nevím,zda jsem to trochu přiblížila nebo naopak zatemnila-jednoduchá odpověď-Vaše léčba antibiotiky a kortikoidními mastmi nemá zkreslující vliv na testy.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: