Trápení s akné

Dobrý den, měla bych dotaz ihledně mého akné. Nejprve bych osvětlila můj problém který se táhne již řadu let. Přibližně od 14 mě trápilo akné, asi v 16 mi moje kožní Dr předepsala léčbu Roaccutanem, která skvěle zabrala, akné bylo mnohem lepší. Potom asi od 18 jsem začala brát antikoncepci Minerva, která mi s akné také velmi pomáhala. Před necelým rokem jsem ale tuto antikoncepci vysadila, protože jsem chtěla jít na nějaký laserový zákrok kvůli jizvičkám. Bála jsem se že se mi akné znovu zhorší a bohužel stalo se. S podzimem a zimou se mi vždy pleŤ trochu zhroršila, ale sluníčko mi velmi pomáhalo. Po vysazení se mi akné zase vrátilo, v listopadu jsem byla na laserovým zákroku Co2 laserem v institutu lekarske kosmetiky v Českých Budějovicích,ale pár týdnů na to jsem dostala kolem ůst ekzém.Ten se mi znova opakoval i v prosinci, na to mi doktorka předepsala Rozex krém a doxybene antibiotika, která působily i na to akné. Brala jsem je v prosinci asi 4 týdny.Na akné mi to trochu zabralo, ale nic moc.Pred mesicem mi je znova nasadila,beru je jiz 33.den v kuse,poslední týden už jen obden. K tomu mi přidala Skinoren krém a poté differine, s tim ze prý pritvrdí. Akne mám pořád velice špatné, jedná se jen o část brady na obou stranách, jinak mam pleť dobrou. Prosím poradte, je možné tato antibiotika brát takto dlouho? Přijde mi že už mi nezabírají skoro vůbec jak je mám už podruhé... A také mě poslala Dr na krevní testy. Na kontrolu mám jít až za měsíc a půl, a prý je mám obden do té doby brát. Moc děkuji za odpověď!!

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že krevní testy nezjistí žádnou příčinu. Na tento typ akné nejlépe zabírají celkově užívané léky - takže skutečně Doxybene či Roaccutane. Léčba musí trvat několik týdnů (měsíc je minimum), ale nevýhodou je, že už teď svítí slunce a s těmito léky nemůžete na slunce chodit. Lokálně bych doporučovala přípravek s benzoylperoxidem, lépe jeho kombinaci i s lokálním antibiotikem (Duac gel). Existují i potravinové doplňky na zlepšení pleti (inneov).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: