Trávení

Dobrý den, už tak pů roku mám pocit plnosti v břiše (nafouklé, plynatost, říhání-občasné) a pozoruji i změnu stolice (kašovitá nekdy úzká/dělená), dříve sem kouřil (nikdy sem nekouřl více jak krabičku denně většnou tak plus mínus 10 cigaret za den ..je mi 22 let)..nekouřím tak měsíc, alkohol jsem pil dříve více o víkedech jinak přes týden níkdy alespon ne tvrdý..během zkouškového se to myslím zhoršilo, stres, pití kávy (k vůli výdrži)..snažím se pít bylinné směsi apod...při pohybu je vše znatelně lepsí..po jídle je zase stav horší...žaludek je i tak nějak "na vodě", mám strach zda nejde o něco závážného (někdy bodavá bolest)..dá se s tím žít ale je to velmi nepřijemné..občas doprovázejí i pocity na zvracení..když si zmáčknu v nadbřišku je to bolestivé až do zad někdy...díval jsem se na internet zda se nemůže jednat o rakovinu žaludku nebo tlustého střeva mám z toho strach..díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jedná se o překyselení žaludku. Máte k tomu sklony, více než ostatní. Máte pravdu, že překyselení zhoršuje stres a kofeinové nápoje - ty se nesmí pít vůbec. Vadí také alkohol a ostatní cukry, hlavně sladkosti. Naopak prospěšné je maso, ryba, vejce - bílkovina vyvazuje žaludeční kyselinu. Vhodné by bylo užívat před spaním 2 tablety Vitar sody - dlouhodobě (volně v lékárně). Ve vašem věku by byla rakovina rarita, ale překyselení je závažný stav. Při trvání potíží, by bylo vhodné vyhledat gastroenterologickou ambulanci. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: