Trnutí nohy

Dobrý den,chci se zeptat,zda mohlo dojít k nějaké změně.Má diag. CT. Seg.L4/5:šíře páteř.kanálku je 13mm.Meziobratlový prostor je snížený o třetinu,ploténka s cirgkulárním posunem,větší porci paramediálně vlevo,kde šíře 4,5mm a je v kontaktu s durálním vakem a kořenem L5 vlevo.Postrnní foramina nezůžena,lehká spondylarthroza. Seg/S1:šířa p.k.je 13mm.MOP nesnížený.Olisteza L5asi 3,5mm,mediální protuze disku šíře 2,5mm,postranní foramina nezůžena.Lehká spondylarthroza. Závěr:relat.prim.spin.stenoza. Levostranná paramediální protuze L4/5 s tlakem na L5 vlevo. Olisteza L5 a medialní protuze disku L/S1 v kontaktu s durál.vakem. CT. Seg.L4/5:šíře páteř.kanálku je 13mm.Meziobratlový prostor je snížený o třetinu,ploténka s cirgkulárním posunem,větší porci paramediálně vlevo,kde šíře 4,5mm a je v kontaktu s durálním vakem a kořenem L5 vlevo.Postrnní foramina nezůžena,lehká spondylarthroza. Seg/S1:šířa p.k.je 13mm.MOP nesnížený.Olisteza L5asi 3,5mm,mediální protuze disku šíře 2,5mm,postranní foramina nezůžena.Lehká spondylarthroza. Závěr:relat.prim.spin.stenoza. Levostranná paramediální protuze L4/5 s tlakem na L5 vlevo. Olisteza L5 a medialní protuze disku L/S1 v kontaktu s durál.vakem. Cca od ledna mně mrtvěla část nohy -nejprve to bylo stehno z přední části a nyní mně táhne ze zadní strany a ještě trne od kotníku k prstům.Když sedím trochu déle,tak mně začne trnout spodek nohy a mám problém se rozejít delší dobu. Děkuji za jakou koliv odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle popisu CT opravdu "krásná" páteř. Co se týče dotazu na změnu - páteř každého člověka (mě i Vás) se bude měnit celý život až do našeho konce (identickým problémem jsou vrásky, šediny, apod.). Změnu páteře myslím postupnou degeneraci (degenerace = stárnutí) se všemi nálezy, které jsou popsány na Vašem CT. Ta změna je kontinuální, pomalá a obtíže závisí na schopnost kompenzace. Pokud je překročen práh kompenzace, tak se vše zhorší skokově (skoro ze dne na den), i když změna na CT není tak velká.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x