Tupá bolest, pocit na zvracení

Dobrý den, od 5.8. jsem prodělala cca 8 záchvatů. Vždy to začne večer mezi 21-23 hodinou tím, že je mi špatně od žaludku, pocit těžkosti. Udělám si mátový čaj a do 20 minut pohoda. Ale pak mě začne bolet tupě bez pauzy v hrudníku, vpravo, vlevo, zepředu, zezadu. Jako by se mi hrudník svíral. Bolest přichází pomalu, nejdříve zezadu, pak z boku, do půl hodiny je intenzivní, avšak tupá, nikam nevystřeluje. Hůře se mi dýchá, jako-bych dýchala přes šátek.Nemohu najít žádnou úlevovou polohu, ležet nemohu pro stálou bolest, lepší je chodit. Do toho se mi začne chtít jako-by zvracet, ale produkuje se jen velké množství slin, Po cca minutě to samo zase odejde, ale opakuje se mi to po cca 5-10 minutách taky i 12x. Jak jsem velká, tak je mi už z toho do pláče.Dvakrát jsem byla na pohotovosti, vyšetřili srdce, vzali odběry, natočili EKG - žádný problém. Píchli injekci na uvolnění.Do 10 minut jsem o bolesti nevěděla. Doktoři neví, čím to je. Já ale mám pomalu hrůzu, když se začne stmíva t, protože když to zvládám doma sama, je to vždy otázka tak 3-4 hodin, neboť si vezmu 2 prášky na bolest Voltaren a pak jen chodím po místnosti a čekám, až se mi uleví. Druhý den trpím nechutenstvím s pocitem, že budu zvracet.Žaludek i hrudník mne také pak bolí. Celé dopoledne nejím, jsem celkově následující den unavená...asi z toho producírování po místnosti místo spaní. Na nefrologii mi před 15ti lety diagnostikovali chronický zánět ledvin pro mikroskopickou krev v moči. Každého půl roku chodím na kontrolu, stav stejný, obtíže žádné.Před 5 lety mi diagnostikovali kameny, největší 1,5 cm, ve žlučníku. Před týdnem jsem byla na sonu břicha. Ledviny bez kamenů, játra, slinivka v pořádku a ve žlučníku se velké kameny asi rozpustily, zůstaly jen malé o velikosti 2mm. Jiné obtíže nemám, ale tyto stavy mne velmi obtěžují, hlavně proto, že nevím, co je spouští a jak bych si mohla od nich pomoci. Velmi děkuji. Martina

Odpověď odborníka:

Vypadá to na "multifaktoriální"-vícepříčinnou záležitost. Je dost možné, že v době záchatů odešly ony velké žlučníkové kameny. Je dost možné, že snížená funkce ledvin je také zhoršující faktor, byť ne určitě příčinný. Nelze vyloučit ani spoluúčast slinivky břišní, na potvrzení, že nemá příčinný charakter nestačí vyš. ultrazvukem, ale v době záchvatu či ještě den, někdy i několik dní po něm, lze poznat zvýšené hodnoty v krvi a moči. Určitě by bylo vhodné zajít na tzv. " celkové interní vyšetření", které nejen rozebere možné příčiny ale překontroluje i možné netypické možnosti, jako třeba hormonální poruchu, která nemusí být vidět při akutním vyšetření, ale může být opět tím zhoršujícím faktorem.Sejde li se např. porucha hormonální lehkého stupně se sníženou funkcí ledvin opět nízkého stupně s funkční poruchou v oblasti hrudní páteře, vznikne najednou, prakticky bez provokace bolestivý syndrom, který může vypadat tak, jak popisujete. Vliv funkce páteře, spolu se svalovou reakcí je vysoce pravděpodobný. Onen spouštěcí faktor může být i psychický stres, který člověku dojde, když se ocitne v klidu, nemá li činnost,která by nedovolila rozvinutí. na to je typická hodina vzniku. potvrzuje ji i čas, který odpovídá " dráze tří ohňů", která souvisí nejen v čase, ale i funkcí, je li tato dráha průchodná, tak se pdobné potíže nemohou dostavit. Interní vyšetření by mělo být provedeno( či vlastně seriozně dokončeno), Bude li vše v pořádku, pak se jeví jako správná léčba " aktivně fyzioterapeutická" spolu či návzaně na akupunkturní( případně akupunkturní variantu)

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: