Ultrazvuk mozku u novorozence

Dobrý den chtěla bych požádat o radu. Dne 7.8.2008 se nám narodil chlapeček v34+4TT.Porodní hmotnost 2760g,46cm,ph pupečníkové arterie:7,35,APGAR:9-10-10 bodů.dobrá poporodní adaptace na sále.Oběh-od přijetí oběhově stbilni.Ventilace-vcelém průběhu ventilačně stabilní.Neurologické vyšetření:Prematurita 34+4 dle kliniky 36GT PH2760g. Z RG.Porod SCprost.p. sekci a polohu KP.Oběktivně:5.den(35+2gt).Spont.hybnost sym.zor.izokor.,bez okuloparéz,bez nyst.,šál.př.+1cm,ext.vkol. při flexi v kyč. 130°,zkříž. ext. r. s extenzí a add.+inv.,š.o.rr. sym. ++,návrat na HKKi DKk++,poloh.rr. sym. odp. lehce nezralému novoroz., vzpěr.r. s extenzí L úseku, Galant sym.nižší, r. kořene ruky negat. Závěr: T.č. bez centr. ložisk. symp., vývojově odpovídá nyní dle neurol. vyšetření spíše36. GT. UZ mozku: Postranní komora vlevo v C3řezu dle hadače1,22cm, vpravo0,95cm, later. kontura levé PK je lehce nerovná,v oblasti trigona přiléhá hyperechogenní pruh PVL. plexy symetrické, III. i IV. komora bez dilatace. Subarach. prostory štíhlé s patrnou trámčinou, interhemisferické rýha fyziolog.konfigurace, bez rozšíření. Mozeček,diferencovatelné kmenové struktury, oblast inzul i paramediálníoblasti parenchymu bez abnormit. Bez přesunu střdočarových struktur. IRna ACA 0,73v klidu, IP 1,35 norma. Zavěr Periventrikulátní leukomalacie v oblasti trigona levé PK, relat. rozšíření těla a trigona LPK. Dopor. kontrolní UZ mozku za 4 týdny. Při návštěvě neurologa v místě bydliště nam řekl že neví co pana doktora vede k této diagnoze. UZ nedělal. Prý vše odpovídá jak má. Jinak je chlapec naprosto v pořádku nyní 4220g a 60cm. Prosím o váš názor a co přesně tato diagnozá znamená. Neměli bychomsi ten UZ vyžádat. Děkuji Zuzana.

Odpověď odborníka:

Podle výsledků klinického vyšetření je skutečně dítě v pořádku. Na ultrazvuku byly zjištěny určité změny v okolí mozkových komor, které se nemusí na stavu miminka nijak projevit, ale určitě je sledování vhodné a jestilže byl kontrolní ultrazvuk doporučen, trvala bych na jeho provedení. (Nejlépe na tom samém pracovišti, aby bylo lepší srovnání). Ultrazvuk miminko nijak nezatěžuje a není škodlivý, takže není důvod toto vyšetření neprovést.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: