Ultrazvuk srdce x ekg

Dobry den, chtela bych se zeptat, v cem se lisi (co do vysledku) tyto dve metody vysetreni srdec: Ultazvuk (sono) a EKG. Nezajima mi, jak se provadi, ale spis, co dokazi zjistit. Jeste konkretneji mi zajima, pokud jsem byla na ultrazvuku srdce, je treba jit jeste na EKG nebo jsem jiz vysetrena dostatecne? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi. Váš dotaz je opravdu velmi široký a není možné jej plně zodpovědět takto přes poradnu. Klíčová je otázka pro jaké potíže jste byla vůbec kardiologicky vyšetřována (což v dotazu bohužel neuvádíte), podle toho pak je možné soudit, jaké vyšetřovací metody jsou vhodné - je tedy na místě se s dotazem obrátit především na Vašeho ošetřujícího lékaře. Zde tedy jen orientačně - EKG a echokardiografie ("ultrazvuk srdce") jsou dvě zcela odlišné metody a nelze jednu nahradit druhou. Echo posoudí dobře jak je srdce velké, jak vypadají chlopně, jak se pohybuje srdeční sval a jaký je "výkon" srdce. EKG umožňuje tyto věci posoudit jen nepřesně, je ale "lepší" k posouzení srdečních arytmií a samozřejmě je klíčové při náhlých potížích typu infarktu. Na otázku, zda jste byla vyšetřena "dostatečně" musí odpovědět ten lékař, se kterým problém řešíte - z důvodů uvedených výše. EKG ovšem patří k základním testům při jakýchkoliv srdečních potížích a i když jeho výpovědní hodnota nemusí být vždy vysoká, nemělo by v postupu vyšetření chybět, není příliš logické provádět echo a neznat EKG nález...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Jak vyzrát na gynekologické záněty
Články: Jak vyzrát na gynekologické záněty
Infekce a záněty ženských...
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
V Americe mají levnou a bezpečnou biologickou léčbu – pouze však „na papíře“
Na léky proti nespavosti v těhotenství raději zapomeňte
Rektoskopie
Články: Rektoskopie
Rektoskopie je endoskopická...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: