Umrtvení zubu

Dobrý den, zubní lékař mi na rentgenu našel kaz (sedmička dole), který byl velmi špatně dostupný - v místě, kde sedmička přiléhá na osmičku. Tvrdil, že sondou se tam vůbec nedá dostat. Při vrtání to začalo bolet, takže mi tam dal umrtvovací vložku s tím, že to dokončíme příště, což je za měsíc. Ze zvědavosti jsem hledal na internetu a našel jsem, že umrtvení zubu touto cestou se dnes používá jen výjimečně, když se nedá použít lokální anestezie a hlavně, že se tam vložka nechává zpravidla podstatně kratší dobu, jinak může hrozit i nekróza dásně, apod. Samozřejmě, na internetu se píší různé nesmysly a se svým zubařem jsem byl dosud vždy spokojen, přesto bych se rád zeptal na nezávislý názor. Je umrtvení zubu touto cestou lege artis a nemůže být ponechání něčeho, z čeho se uvolňuje karcinogenní formaldehyd po tak dlouhou dobu škodlivé?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lege artis postup při ošetření kořenových kanálků by měl být: zajištění suchého operačního pole (zvláště v dolní čelisti) pomocí tzv. kofferdamu. Následně nalezení a zprůchodnění všech kořenových kanálků (operační mikroskop je výhodou) a pokud to časové možnosti neumožní (či je v zubu masivní infekce) nepoužít umrtvovací vložku (paraformaldehyd), ale calcium hydroxid a ošetření dokončit v další návštěvě. Umrtvovací paraformaldehydová vložka (Depulpin) se v Čechách stále velmi široce používá, ale seriózní kliniky jej již nepoužívají a již vůbec jej nenechávají v zubu déle než několik dní. Použití může být opodstatněné v časové tísni, ale rozhodně by nemělo být pravidlem, jako tomu v některých praxích doposud je. S pozdravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Depulpin vložka | Od: Aneta | 20.1.2016 17:22
Dobrý den, v neděli jsem byla na pohotovosti, lékař
mi dal do bolestivého zubu vložku Depulpin. Dnes
jsem byla u svého lékaře a se zubem mi nic
neudělal a objednal mě až za 16dní. Může být tahle
vložka tak dlouho v zubě? Většinou to bývá max.10
dnů.
Děkuji za odpověď.
reagovat
re:Depulpin vložka | Od: uLékaře.cz | 21.1.2016 12:49
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: