Úraz o hřebík

Dobrý den, před 5 dny jsem si při práci na zahradě zabodl dlouhý rezavý hřebík šikmo do předloktí. Šel jsem na pohotovost v domnění že mi to lékař vyčistí a dá tetanovku, ale lékař se na to ani nepodíval, sestra dala višňovou mast a řekli mi že tetanovku mám ještě platnou tak ji dostat nemusím. Ale tady v článku jsem četl že při každém větším úrazu se tetanovka dává tak to nechápu. Jsem diabetik a rány se mi dost špatně hojí a dnes to je po 5 dnech po úraze se mi to tak zhoršilo oteklo mi to a šlo dost hnisu z rány a okolí rány teplé a červené, večer jsem musel znovu na pohotovost a teprve mi to paní doktorka vyčistila udělala incizi dilataci a propláchla peroxidem. Dostal jsem antibiotika a ted už můžu jen doufat že se mi to nezhorší nebudu mít tetanus nebo otravu krve. Jaké horší příznaky ještě můžu očekávat? Mívám často nějaké zranění na zahradě, ty protilátky proti tetanu asi už asi nemusí být dostatečné. Můžu si nechat u lékaře zkontrolovat ty protilátky v krvi?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování proti tetanu by měl zajišťovat Váš obvodní lékař. U řádně očkovaných osob, kde interval od posledního očkování je kratší než 5 let, není nové očkování nutné (nyní se diskutuje i o prodloužení tohoto intervalu). Ve Vašem případě bych se spíš obával zhoršeného hojení rány při diabetu. Doporučil bych pravidelné převazy na chirurgii a řádné užívání antibiotik, které jste dostal. Hladina protilátek se pochopitelně dá vyšetřit, ale vyšetření na vlastní žádost zřejmě nebude hradit zdravotní pojišťovna

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x