Úraz při artróze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je pravdy na názoru, že i sebemenší úraz kloubu postiženého artrózou je velmi nebezpečný. Je mi 47 let, 10 let mám diagnostikovanou pokročilou artrózu pravého hlezna a nártu jako následek předchozích úrazů (nartžené vazy a zlomenina vnějšího kotníku). Letos jsem si na dovolené kotník zvrtla. Bylo to v zahraničí a měla jsem s sebou ortézu (nosím ji při občasných bolestech a otocích od artrózy), tak jsem k lékaři nešla. Kotník byl oteklý s nevelkým hematomem a bolestivý asi 14 dní, po návratu domů už bylo všechno v pořádku. Minulý týden se mi stal další malý úraz, při prudkém zabrždění tramvaje mě spolucestující do kotníku pokopali. Opět je oteklý, opět nevelký hematom, bolí, ale chodit můžu, nosím ortézu. Připadá mi to jako drobnost, ale setkala jsem se s názorem, že u artrotického kloubu je to velký problém a že je potřeba kloub fixovat a šetřit mnohem déle, než by bylo nutné u zdravého. Proto prosím o názor odborníka. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Artrotický kloub je kloub, který je změněn, a to změna kloubního povrchu, změna ve smyslu zmenšení kloubního prostoru a tím zmenšení manévrovatelnosti kloubu při nenadále situaci a navíc kloubní aposice, tedy výrůstky rovněž kloub omezují. Úraz může porušit dosavadní zbytky chrupavčoté povrchu kloubu. Kloub je tedy na úraz citlivější a méně obranyschopný. Na druhé straně je zde zvyklá pevnost vazů a při cvičení i dostatečná svalová pevnost,, která kloub chrání. Takže přehnaně se úrazu obávat nebo se trvale stresovat ze strachování před úrazem na druhé straně by nebylo na místě. Přiměřeně se samozřejmě chránit a úrazu se bránit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: