Uši - nedoslýchavost

  • Dotaz od: Petra Kašpárková
  • Publikováno: 20.2.2009
  • uLékaře.cz

Prosím o radu. Manžel v dětství měl mnohokrát zánět středního ucha/samo mu to již praskalo/, nyní ve svých 36letech špatně nyní už skoro vůbec nesylší na jedno ucho. Asi před rokem ho hodně bolelo, lékař nic neviděl /prý je to od krční páteře/, jelikož se bolest stupňovala, došel k němu znovu a pak prý tam byl schovaný polyp, který mu ztrhnul a vypláchl. Sluch se částečně zlepšil. Delší dobu mu však vytéká z ucha tmavý maz páchnoucí, lékař nic nevidí, byl na audio, sluch se zhoršil, spíše slyší zvuky za uchem. Nyní ho posílá ma magnetickou resonanci. Na průvodním listu jsme našli že lékař žádá Hypacuse DX. k vyloučení schwannomu N.VIII. Na internetu jsme zjistili že se jedná o nádor, moc jsme z toho vylekané, lékař se mu o ničem nezmínil. Objednali ho až za 3 týdny. Máme obavy.Prosím o názor jestli to opravdu může být, nebo na to může mít vliv časté záněty, a slyšela jsem, že tam mohou být srůsty. Nevím.

Odpověď odborníka:

Velice často po opakovaných zánětech středouší dochází ke zhoršení sluchu. Páchnoucí výtok ze zvukovodu by mohl být projevem další chronické infekce, která by se měla ev. vyloučit nebo cíleně léčit. Bohužel zhoršení sluchu může být také jeden z projevů nádoru akustického nervu, proto je dobré, že lékař na tuto možnost pomýšlí a nechává provést vyšetření mag. rezonancí, aby se nic nezanedbalo. Pokud by se tato choroba prokázala, léčba je jedině operační.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: